Nederlandse havengemeenschap bundelt krachten voor aanpak Brexit

In de Nederlandse havens zoeken gezichtsbepalende bedrijven de samenwerking om zich voor te bereiden op de Brexit. Port Community System Portbase start samen met ondernemersorganisatie Deltalinqs, de Nederlandse Douane, belangenorganisaties FENEX, evofenedex en Transport en Logistiek Nederland/AFTO, ferrymaatschappijen Stena Line, DFDS, CLdN, P&O Ferries en de havenbedrijven Amsterdam en Rotterdam een programma dat moet gaan zorgen voor een blijvend vlotte doorstroom van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk.  

Werkgroep

De onzekere uitkomst van de Brexit zorgt er in de Nederlandse havens allerminst voor dat er lijdzaam wordt afgewacht. Op dit moment onderzoekt een werkgroep met betrokken partijen welke aanpassingen er voor het ferryvervoer nodig zijn. Deze logistieke keten, van verlader tot vervoerder, heeft op dit moment niet te maken met douaneverplichtingen. Echter, als gevolg van de Brexit zullen hun processen opnieuw moeten worden ingericht. Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland: “De virtuele landsgrens maakt dat het vrije vervoer van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk volledig anders wordt. Douaneformaliteiten zorgen voor onderlinge afhankelijkheid in het logistieke proces, waardoor snelheid en efficiency onder druk komen te staan. Daar hebben we allemaal last van en daarom willen we in gezamenlijkheid kijken naar een oplossing.”

Geautomatiseerde ketenbrede oplossing                 

In de Nederlandse havens is de administratieve afhandeling van het inkomende en uitgaande containervervoer al jaren volledig geautomatiseerd. Via het Port Community System van Portbase verlopen alle processen van de aangesloten organisaties nu al snel en efficiënt. Portbase directeur Iwan van der Wolf: “Deze oplossing is toepasbaar voor de short sea keten en we kijken of deze ook voor het vervoer met de ferry bruikbaar is. Portbase heeft hierbij een coördinerende rol in de ontwikkeling van een (IT-)proces en afsprakenstelsel. Met de herinrichting van het Port Community System kan de gehele keten geautomatiseerd gegevens verstrekken en hergebruiken voor diverse meldingen en aangiften. Hergebruik van data zorgt voor minder fouten, versnelling in het logistieke proces en de verschillende partijen kunnen hun aansprakelijkheid en administratieve last minimaliseren.” Steven Lak voorzitter van Deltalinqs: “Alleen de best voorbereide havens zullen een voorkeurspositie blijven genieten in het Europese speelveld. Het Kennisinstituut voor Mobiliteit heeft ingeschat dat, afhankelijk van een vrijhandelsverdrag of een ‘no deal scenario’, de Nederlandse zeehavens tussen de 2.0 en 4.4% aan totale doorvoer gaan verliezen. Concreet betekent dat een ladingverlies van tussen de 9 en 20 miljoen ton. Door te investeren in een geautomatiseerde ketenbrede oplossing kunnen we deze schade zo veel mogelijk beperken.”

Douane

Een gezamenlijke aanpak is noodzakelijk want de economische belangen zijn groot en in een keten kan niemand het alleen oplossen. De havengemeenschap is erbij gebaat dat inkomend en uitgaand ferryvervoer niet stagneert en er geen files en wachttijden ontstaan. De samenwerking met de Douane speelt daarbij een belangrijke rol. De Nederlandse Douane staat bekend als een van de beste douaneorganisaties ter wereld met name vanwege haar efficiënte afhandelingsprocessen. Nanette van Schelven, algemeen directeur Douane: “Ons uitgangspunt is slim toezicht met minimale inbreuk in de logistieke keten. Het geautomatiseerde afhandelingsproces bij het containervervoer loopt al jaren naar grote tevredenheid van alle betrokken partijen. Efficiënte afhandeling is voor zowel de overheid als het bedrijfsleven van grote waarde en versterkt de concurrentiepositie van de Nederlandse havens.”