,

Transportsector bespaart jaarlijks vele miljarden met delen real-time informatie

Een Europees onderzoeksproject onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) maakt voor het eerst real-time informatie beschikbaar voor de gehele transportketen. Portbase is één van de partners in het project. Het nieuwe softwareplatform, dat 1 oktober wordt gepresenteerd, maakt flexibel inspelen op onvoorziene situaties mogelijk. Transport wordt zo sneller, milieuvriendelijker en jaarlijks vele miljarden goedkoper. Zo denken de onderzoekers onder meer het totale brandstofverbruik in de EU met ruim 2 miljoen liter diesel per jaar terug te brengen en de CO2-uitstoot met 6,5 miljoen ton per jaar.

Stel, een container vol elektronica komt via een zeeschip uit Shanghai aan in de haven van Rotterdam. Daar zal de container per binnenvaartschip verder vervoerd worden naar het Ruhrgebied. Maar door noodweer onderweg komt het zeeschip later dan gepland aan in Rotterdam en mist het de aansluiting. Zulke onvoorziene verstoringen leiden tot vertraging, opstoppingen en extra kosten. Alleen al in de Rotterdamse haven lopen de kosten jaarlijks op tot vele miljoenen euro’s.

GET Service
Een samenwerkingsproject van transportbedrijven en onderzoeksinstellingen, onder leiding van TU/e-onderzoekers Remco Dijkman en Paul Grefen, heeft drie jaar gewerkt aan een softwareplatform waarmee transportroutes flexibel aangepast kunnen worden bij onvoorziene omstandigheden. Zodat bijvoorbeeld een vrachtwagen op tijd klaar staat in Rotterdam om de Chinese elektronica over de weg naar Duitsland te vervoeren.

Video’s op deze website worden verzorgd door het YouTube streaming media platform. YouTube kan gepersonaliseerde advertenties tonen voorafgaand aan de vertoning van de video. Deze toestemming is optioneel, maar nodig om video’s direct op deze website te kunnen bekijken.

Bekijk details

Real-time informatie
Dit zogeheten ‘GET Service platform’ lost een belangrijk probleem op in de transportsector. Het maakt voor iedere transporteur real-time informatie beschikbaar, bijvoorbeeld over de locatie van goederen, drukte op de weg of het weer. Op dit moment ontbreekt zulke informatie en worden planningen vooraf gemaakt. “Een van de oorzaken hiervoor is dat transporteurs huiverig zijn om informatie te delen uit angst dat ze marktverlies lijden”, aldus Dijkman.

Brandstofbesparing en milieuvriendelijker
Dit breed gedragen Europese platform, grotendeels gefinancierd door de Europese Unie, moet hieraan een einde maken. Planningen kunnen dankzij het platform op basis van actuele informatie en beschikbaarheid van vervoer worden gemaakt en aangepast. De onderzoekers denken met dit platform onder meer het totale brandstofverbruik in de EU met ruim 2 miljoen liter diesel per jaar terug te brengen en de CO2-uitstoot met 6,5 miljoen ton per jaar door het gebruik van milieuvriendelijke transportmiddelen te verbeteren en het aantal kilometers dat vrachtwagens ‘leeg rondrijden’ te reduceren.

Symposium in Rotterdam
Op 1 oktober presenteert het GET Service project zijn resultaten in een internationaal symposium in Rotterdam, bedoeld voor innovators en beslissers in het internationaal transport. Partners in het project zijn onder andere de Technische Universiteit Eindhoven, Portbase te Rotterdam, IBM Research te Zürich, Jan de Rijk Logistics te Roosendaal, PTV te Karlsruhe, Wirtschaftuniversität te Wenen en Exus te Athene.