Uitstel Brexit

Afgelopen nacht zijn het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) akkoord gegaan met een verlenging van de artikel 50 termijn tot uiterlijk 31 oktober 2019. Hiermee is de no deal situatie over twee dagen afgewend inclusief de nadelige gevolgen die daarmee samenhangen.

 

Wat betekent het uitstel voor de oplossing in de Nederlandse havens?

Portbase had de aanpassingen aan haar systeem op 29 maart klaar om de oplossing via de Nederlandse havens te faciliteren. Daar verandert dus niet zoveel. Het uitstel betekent wel meer tijd voor bedrijven om zich voor te bereiden en zich aan te sluiten. Die oproep zal vanuit de verschillende organisaties in de havens gedaan blijven worden. Er zijn nog veel (met name buitenlandse) bedrijven die zich aan moeten sluiten bij Portbase om na Brexit goederen via de Nederlandse havens te kunnen blijven vervoeren.

Welke data moeten goed in de gaten gehouden worden?

31 oktober is nu de nieuwe deadline. Dan kunnen er 3 zaken gebeuren:

  • Is er op 31 oktober (of wellicht al eerder) een deal dan gaat de overgangsperiode in, die loopt tot 31 december 2020. Tijdens deze periode blijven de EU-regels en -wetten in het Verenigd Koninkrijk nog gelden;
  • Als er op 31 oktober nog geen deal is, kan er een no-deal Brexit ontstaan waarmee het VK per direct zonder afspraken de EU verlaat;
  • Ten slotte kan er door de EU ook een nieuw uitstel verleend worden.

Een andere interessante datum is 1 juni. Als de Britten niet mee (willen) doen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23-26 mei, dan verlaat het VK de EU per 1 juni – met of zonder deal.

Wat moeten bedrijven nu gaan doen?

Er is meer tijd, maar de mogelijkheid van een no-deal Brexit blijft aanwezig. We raden bedrijven aan zich te blijven voorbereiden. 1 juni en 31 oktober zijn data waarop het nog steeds kan gebeuren dat het VK zonder deal de EU verlaat. Hierdoor blijft het noodzakelijk dat bedrijven tijdig voorbereid zijn.

 

Meer informatie? Kijk op getreadyforbrexit.eu