Uw allerlaatste Brexit-check! De top 3 meest gestelde vragen.

Nog een paar dagen en dan zijn douaneprocedures in het vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk een feit. Wij wijzen u graag nog op de laatste noodzakelijke informatie die u helpt om ook vanaf 1 januari steeds snel door de Nederlandse havens te vervoeren.

Top 3 meest gestelde vragen en antwoorden:

1. Welk documenttype- en nummer moet ik invullen in de services?

Voor het gebruik van de juiste documenttypen in de Melding Export Documentatie is een praktische handleiding beschikbaar. U leest hierin alles over het voormelden van uitvoerdocumenten, ATA-carnets en TIR-carnets. De handleiding vindt u op onze supportpagina voor Melding Export Documentatie.
Een handleiding voor de documenttypes bij Melding Import Documentatie is al langer beschikbaar via de website van de Douane.

2. Wat is de werkwijze na Brexit bij TIR-vervoer, doorgaande NCTS documenten of bij lege emballage?

Afgelopen weken hebben zowel de NVWA als de Douane belangrijke toelichting gegeven op nieuwe procedures die van kracht zijn per 1 januari. Op getreadyforbrexit.eu/meer-over-brexit staan veel van deze procedures beschreven, bijvoorbeeld over doorgaande NCTS-documenten, TIR-vervoer, terugkerende lege emballage en werkwijze douane-inspecties op de ferryterminals.

3. Mijn zending is vóór 1 januari op transport gegaan, maar komt ná 1 januari aan op de terminal van aankomst (VK / NL). Hoe moet ik de voormelding doen?

De Douane heeft richtlijnen opgesteld voor de bepaling van de douanestatus ‘EU goederen’ of ‘niet-EU goederen’, zowel voor binnenkomende als voor uitgaande goederen. Lees de richtlijnen op Get Ready For Brexit. Wilt u weten wat dit betekent voor uw documentvoormelding in onze services? Bekijk dan deze toelichting.

En de 3 laatste tips voor u:

1. Log nog één keer in en ontdek hoe de Brexit-services werken

Zorg dat al uw gebruikers in december nog één keer inloggen in de Brexit-services. Zo controleert u eenvoudig of de wachtwoorden up-to-date zijn én of de gebruikers nog instructies nodig hebben. Instructies nodig? Bekijk dan Portbase Support.

2. Optimaal voorbereid in geval van storingen

De beschikbaarheid van de Portbase-services is met 99,95% hoog, maar elke storing is er een teveel. Portbase begrijpt dat u op een dergelijk moment direct geïnformeerd wilt worden. Op status.portbase.com vermelden wij eventuele storingen. U kunt zich aanmelden voor meldingen per email of sms indien er storing is. Voor al onze dienstverlening zijn backup-procedures beschreven die u helpen om door te werken bij een storing in het Port Community System, in het douanesysteem of in een terminalsysteem.

3. Track & Trace mogelijkheden

De services Track & Trace Export en Import status geven u real-time zicht op de status van uw zending. Beide services zijn alleen toegankelijk via webschermen. Bent u op zoek naar track & trace mogelijkheden via een systeemkoppeling? Onze services Cargo Tracker en Ladinginformatie zijn ook geschikt voor het volgen van trailers en zijn beschikbaar door middel van een systeemkoppeling.

Heeft u meer vragen? Bekijk Portbase Support of neem contact op. De Service Desk helpt u graag. U kunt ons bereiken via servicedesk@portbase.com of 088 625 25 25.