Eens/oneens? Te snel innoveren is contraproductief

Geef ook úw mening over deze stelling uit de recente fusionbijeenkomst van de Raad van Commissarissen en Raad van Advies van Portbase 

Eens of oneens? Te snel innoveren is contraproductief

Stelling:

Door te snel te innoveren kunnen partijen zich niet op tijd aanpassen en wordt meer verdienvermogen uit de haven gehaald dan er op korte termijn wordt gecreëerd. In de snelheid van innovatie dient hier rekening mee gehouden te worden zodat weerstand wordt weggehaald.

“Absoluut oneens,” zo reageert Ad Schoenmakers, Managing Director van Ritra Cargo Holland en lid van de Raad van Advies van Portbase, op bovenstaande stelling. “Je kunt nooit te snel innoveren. Naar mijn idee gaat het altijd te traag. Kijken naar verandering en daarop inspelen hoort bij je bedrijfsvoering. Als je daar als bedrijf niet in mee kunt, ben je niet ´agile´ genoeg. Je moet je voortdurend kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en steeds weer durven verder springen.”

Ad Schoenmakers is het oneens met de stelling. 

Hoe denkt u hierover? Stem hieronder!

Poll

[poll id=”1″]

 

‘Wij leveren informatie en communicatie’

Voor Ritra is innovatie een vanzelfsprekendheid. Schoenmakers: “Ritra is een echte (logistiek) dienstverlener, een organisator van logistiek. Wat wij feitelijk doen is het leveren van informatie en communicatie. En dat zo goed en gestructureerd mogelijk. Niet iedereen wil daar al aan, maar eigenlijk zijn wij een soort ICT-bedrijf.” Klanten van Ritra kunnen al naar gelang de eigen behoeften op verschillende manieren de loop van hun goederenstromen door de logistieke keten volgen. Van slimme Excel-rapportages, een live webportal tot een directe EDI-koppeling, alles is mogelijk. “Transparantie is het mooiste wat er is,” zo benadrukt Schoenmakers. “Transparantie kan echter alleen als je vertrouwen hebt in je eigen kunnen en in je relaties met derden.” De Ritra-directeur constateert dat gelukkig steeds meer partijen in de logistieke keten bereid zijn informatie met anderen te delen. “Bij het organiseren van het vervoer en het informeren van onze klanten kunnen wij daar dan weer op aanhaken, want de menselijke factor blijft nog steeds de basis van communicatie.”

Directe systeemkoppeling met Portbase

Met Portbase heeft Ritra een directe systeemkoppeling voor het gebruik van de service Ladinginformatie. “Op die manier kunnen wij vlak voordat de lading in Rotterdam arriveert controleren of wat wij van overal op de wereld aan voorinformatie hebben ontvangen inderdaad klopt. De aflevering van goederen kunnen wij zo heel precies inplannen. De gegevens vanuit Ladinginformatie zijn bovendien de basis voor ons douanesysteem. Aan de Melding Import Documentatie die daar dan weer uitkomt, hoeft niemand iets te doen. Dat gaat allemaal automatisch. Onze dienstverlening aan klanten schuift mede hierdoor steeds meer op van standaard administratieve werkzaamheden naar specialistische ondersteuning.”