Havengemeenschap kiest met de Vertrouwensketen voor een veiliger import container releaseproces

De fysieke en digitale veiligheid in de havenlogistieke keten staat onder druk. Op verzoek van Deltalinqs, evofenedex, Fenex, GroentenFruit Huis, KBN, TLN, VRC en VRTO heeft Portbase daarom de Vertrouwensketen ontwikkeld, als uitbreiding op de bestaande Portbase services.

De Vertrouwensketen zorgt voor een veiliger import container releaseproces en draagt daarmee bij aan het bestendigen van de veiligheid van de havengebonden distributieprocessen in Nederland.

Hoe werkt de Vertrouwensketen?

In de Vertrouwensketen dienen ketenpartijen uitdrukkelijk de release (het afhaalrecht van een container) aan de volgende schakel in de keten door te geven.

Deze werkwijze garandeert dat uitsluitend betrokken partijen acties kunnen uitvoeren en data kunnen inzien.  Op deze manier wordt voorkomen dat malafide partijen met een op illegale wijze verkregen ‘sleutel’ of pincode toegang krijgen tot lading of informatie over lading.

Wat is de planning van de invoering van de Vertrouwensketen?

In de afgelopen maanden is de werking van de Vertrouwensketen succesvol in de praktijk getoetst.  De havengemeenschap begint nu aan de gefaseerde uitrol van de Vertrouwensketen.

Dit betekent onder meer dat alle partijen die betrokken zijn bij het import container releaseproces hun werkwijze en mogelijk ook hun systemen hierop zullen moeten gaan aanpassen.

Vandaar ook de oproep: doe mee en begin nu met de voorbereiding op de Vertrouwensketen!