‘Ook Portbase moet meebewegen met de stroom’

Delen:

Victor van der Chijs is voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging van de Rotterdamse haven en industrie. In die rol ziet hij het belang van data delen, maar tegelijkertijd ook de worsteling om daar in de praktijk voldoende invulling aan te geven. “Ondernemers in de haven hebben al aardig wat op hun bordje liggen.”

“Soms is data delen best spannend’, zo merkt Van der Chijs ergens halverwege het gesprek op. ‘Want besef wel: er komt veel op het havenbedrijfsleven af. Corona, de energiecrisis, de krappe arbeidsmarkt… Gelukkig zijn er ook kansen, zoals de digitalisering en slimme oplossingen voor het klimaatvraagstuk. Al met al maakt het onze wereld onvoorstelbaar onvoorspelbaar. En dan wordt ook nog eens gevraagd om het data delen in de haven naar een hoger niveau te tillen. Je zult begrijpen dat daar dan enige spanning op staat, nog los van technische en veiligheidsissues die hierin ook zeker een rol spelen.”

Telkens een beetje beter

Niettemin ziet de voorman dat de haven ‘goed bezig is’, ook als het gaat om het delen van data. “Wat dat aangaat, zijn we echt een voorbeeld voor veel andere havens.” Volgens Van der Chijs staat of valt het behoud van die sterke digitale positie met de wil om mee te (blijven) bewegen met de stroom en kansen te pakken. “De waan van de dag bepaalt in grote mate het ritme in de haven. Het vergt een ijzeren discipline om dag in, dag uit een goede logistieke prestatie neer te zetten. Zeker gezien de eerdergenoemde uitdagingen. Desondanks slagen we er met elkaar best aardig in om het toch telkens een beetje beter te doen – alhoewel er ook zeker nog voldoende ruimte voor verbetering is.

De waan van de dag bepaalt in grote mate het ritme in de haven

Afstand nemen

“Het liefst”, zo vervolgt Van der Chijs, “zet je als ondernemer met enige regelmaat een stap naar achteren, om te beschouwen hoe dingen gaan, waar binnen het bedrijf nog ruimte voor verbetering ligt. Die tijd gunnen veel ondernemers zichzelf echter niet. Toch is het belangrijk om af en toe even afstand te nemen van het werk, fysiek maar zeker ook mentaal. Dat is echt nodig om je blik te verruimen, om bijvoorbeeld over de muren van je eigen bedrijf heen te kijken en te zien wat jou en jouw bedrijf verder kan helpen. Het geeft een beeld van de kansen die er zeker zijn.”

Nu aan de slag

Wat ook meespeelt, is de wet van de remmende voorsprong, meent Van der Chijs. “We kunnen nog altijd leunen op onze ijzersterke haven, op onze uitmuntende logistiek. Dat maakt dat de noodzaak om een volgende stap te zetten niet altijd wordt gezien of gevoeld. Maar doen we niks, of te weinig, dan gaan we het op termijn niet redden. Dan volstaan onze haven en logistiek niet meer, omdat we zijn ingehaald door de landen om ons heen. Daarom moeten we nu aan de slag met het tekort op de arbeidsmarkt, moeten we nu meters gaan maken met het verduurzamen van de haven en moeten we nu inzetten op veilige ketens. Anders komen we op termijn in de problemen en zal de gezamenlijke uitdaging alleen maar groter zijn.”

Optimaal blijven bedienen

Sinds enige tijd maakt Van der Chijs deel uit van de Raad van Commissarissen van Portbase. Een bewuste keuze, zo stelt hij. “Portbase heeft een vitale positie in de haven, biedt meerwaarde voor eigenlijk elke speler in die haven. Maar ook hier geldt dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Ook Portbase moet meebewegen met de stroom en waar mogelijk een koppositie innemen. Het is dan interessant om mee te kunnen denken, over wat Portbase moet doen om de havencommunity optimaal te kunnen blijven bedienen op het vlak van  met name data delen.”

Portbase heeft een vitale positie in de haven, biedt meerwaarde voor eigenlijk elke speler in die haven

Juiste antwoord vinden

Hij vervolgt: “Ondernemers zijn gezond kritisch, ook op Portbase. Niet verwonderlijk als je weet wat er allemaal speelt; we hadden het er zojuist nog over. Het is aan Portbase om daar het juiste antwoord op te vinden. En ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken. De keuze om de dienstverlening meer integraal in te steken, is bijvoorbeeld bij uitstek iets waar de markt op zit te wachten en baat bij heeft. Maar vergeet ook niet dat data delen een van de antwoorden is op het personeelstekort. Door de havenlogistiek slimmer te organiseren, meer en betere data met elkaar te delen, kun je efficiënter werken en zijn de beschikbare assets effectiever in te zetten.”

Ondernemers zijn gezond kritisch, ook op Portbase

Blijven bewijzen

“Portbase zal zich, net zoals elke ondernemer in de haven, moeten blijven bewijzen”, zo besluit Van der Chijs. “Door de juiste dingen te blijven doen, met de juiste intensiteit en voor de juiste prijs. Het vinden van de juiste balans hierin zal bepalend zijn voor de toekomst, voor het delen van data in de haven en daarmee de verdere digitalisering in de haven.”

Door de havenlogistiek slimmer te organiseren, meer en betere data met elkaar te delen, kun je efficiënter werkenMeer van Portbase

  • Over ons

    We bouwen de slimste havencommunities. Samen vergroten we het potentieel van data voor ​​naadloze, duurzame en veilige goederenstromen.
  • Onze community

    Samen bouwen aan slimme platforms en communities die havens en logistieke ketens naadloos, duurzaam en veilig maken.​  Samen bouwen we de slimste havencommunities. Dat is onze missie. Een belangrijk woord in deze missie is samen, want Portbase werkt voor alle organisaties in onze community. Dit betekent dat we een neutrale positie innemen in de haven. Een dochteronderneming […]