Stap via Portbase in de Vertrouwensketen

Portbase is door de Vertrouwensketen gevraagd om het proces van het vrijstellen en ophalen van importcontainers in de Rotterdamse haven veiliger en betrouwbaarder te maken. De pincode verdwijnt. In diverse services wordt een extra autorisatielaag toegevoegd. Via deze autorisatielaag geven de verschillende partijen in de logistieke keten digitaal het recht aan elkaar door om een container op te halen. Op die manier ontstaat een gesloten keten met enkel geautoriseerde partijen. 

Voor deelname aan de Vertrouwensketen vragen wij aan bestaande klanten om diverse acties door te voeren in onderstaande services:

Voor verladers en expediteurs

Voor vervoerders

Ben je actief in het vrijstellings- en ophaalproces van importcontainers en nog geen klant bij Portbase? Dan vragen wij je om zo snel mogelijk via de juiste Portbase-service deel te nemen aan de Vertrouwensketen. Samen maken we de Rotterdamse haven veiliger! 


Welke actie moet ik ondernemen?

Door onderstaande vragen te beantwoorden kom je erachter wat er voor jou verandert en welke eventuele vervolgstappen je dient te ondernemen om deel te nemen aan de Vertrouwensketen. 


Maersk schip

De Vertrouwensketen: wat is het nu precies?

De Vertrouwensketen is een gezamenlijk initiatief van overheden en het bedrijfsleven voor het fysiek en digitaal veilig ophalen van containers in de Rotterdamse haven. Pincodes verdwijnen; in plaats daarvan komt er een gesloten vrijstellings- en ophaalproces met enkel geautoriseerde rederijen, cargadoors, verladers, expediteurs en vervoerders.

Het recht voor het ophalen van een container wordt doorgegeven van rederij naar expediteur(s), naar uiteindelijk de desbetreffende wegvervoerder, spoor- of binnenvaartoperator. Alleen een geautoriseerde vervoerder kan bij de terminal voormelden en daar de container ophalen.

Dat betekent meer veiligheid rondom de afhandeling van jouw lading. Zo wordt er op een veilige manier data gedeeld binnen een betrouwbare keten. 


Antwoorden op
veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet tussen? Grote kans dat deze op de supportpagina van de Vertrouwensketen staat. 

Wanneer moet ik actie ondernemen?

Dit is afhankelijk van jouw rol in de keten. Doorloop de stappen in de beslisboom om erachter te komen welke stappen jij moet ondernemen om actief te blijven in het import container release proces. 

Wat is het verschil tussen Cargo Release Manager en Cargo Contoller?

Bekijk onderstaande tabel voor een overzicht van de verschillen: 
Voor een uitgebreider overzicht van de verschillen, klik hier

Ik moet met spoed een container ophalen, kan ik voorang krijgen?

Helaas is het niet mogelijk om voorrang te krijgen. 

Hoe lang duurt het aanvragen van een service?

Ben je al klant bij Portbase? Dan kun je inloggen met jouw IAMconnected-gegevens en direct een service aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van een service, lees je hier. Ben je nog geen klant? Dan doorloop je eerst het registratieproces. Klik hier voor meer informatie over dit proces. 

Hoe kan ik zien of mijn serviceaanvraag goed is doorgekomen?

Nadat je een service hebt aangevraagd, ontvang je een bevestigingsmail. Mocht je deze niet hebben ontvangen, controleer dan je spamfolder. Heb je hier ook geen e-mail ontvangen? Dan kun je contact opnemen via service.request@portbase.com. Zodra jouw serviceaanvraag is goedgekeurd door jouw tekenbevoegde en Portbase, dan verschijnt deze automatisch onder ‘je huidige services’ in het startscherm van IAMconnected.  


Het laatste nieuws