Brexit: niets is zeker, maar u bent voorbereid!

De Brexit is zoals bekend wederom uitgesteld. De nieuwe deadline voor het Verenigd Koninkrijk voor het verlaten van de Europese Unie is 31 januari 2020. Op dit moment is niet duidelijk hoe het verder gaat. Nog steeds zijn meerdere scenario’s mogelijk: deal en no-deal. De aanstaande Britse verkiezingen zullen hopelijk meer duidelijk maken.

U bent goed voorbereid!
Doordat u zich reeds heeft opgegeven voor de Portbase-services, bent u goed op de Brexit voorbereid. Zowel bij een deal als een no-deal krijgt u te maken met douaneformaliteiten. Bij een no-deal al direct de eerste dag na de Brexit, bij een deal na een overgangsperiode per 1 januari 2021. Hieronder vindt u een aantal tips om de Portbase-services op het moment dat het daadwerkelijk nodig is, direct goed te kunnen gebruiken.

• Ververs tijdig uw wachtwoord
Heeft u zich voorafgaand aan een van de vorige Brexit-deadlines aangemeld als nieuwe klant, maar daarna de Portbase-services nog niet gebruikt? Uw wachtwoord voor het Port Community System (PCS) is dan inmiddels verlopen. Bij een eerste maal inloggen wordt u gevraagd een nieuw wachtwoord aan te maken. Doe het vandaag nog! Dan staat u na 31 januari niet voor verrassingen.

• Richt uw account goed in
Heeft u voor alle gebruikers binnen uw bedrijf een Portbase-account gemaakt? Alleen dan kunnen uw medewerkers met de services werken. U kunt daarvoor zelf via User Management een onbeperkt aantal accounts opvoeren en beheren. Hieraan zijn géén extra kosten verbonden. User Management vindt u op uw startpagina van het PCS.

• Stel notificaties in
In iedere service die u gebruikt kunt u notificaties instellen. Daarmee krijgt u automatisch bericht als bijvoorbeeld de status van de lading wijzigt. Elke service biedt meerdere mogelijkheden voor dergelijke automatische meldingen.
• Zorg dat de software voor Melding Import Documentatie op orde is
Voor het via EDI kunnen versturen van voormeldingen aan ferryterminals is de service Melding Import Documentatie begin 2019 aangepast. Heeft uw softwareleverancier dit al voor u ingeregeld?

Voor het voormelden bij containerterminals, inclusief de shortsea, is in principe geen aanpassing van Melding Import Documentatie nodig. U mist dan wel nieuwe functionaliteit, zoals het door terminals versturen van retourberichten en andere toekomstige vernieuwingen. Deze worden in de oude berichtstructuur niet ondersteund.

• Portbase Support vertelt u meer
Portbase Support is de nieuwe centrale plek op het web voor alle vragen over het werken met de Portbase-services na de Brexit. U vindt er essentiële instructievideo’s, snelle handleidingen, veel gestelde vragen en nog veel meer dat u helpt voor een goed gebruik van de Portbase-services. Komt u er toch niet uit? Op Portbase Support vindt u tevens alle opties voor contact met onder meer onze Service Desk.

Meer informatie
Meer informatie over Brexit-services vindt u op onze website.