Britse volk heeft gesproken: Brexit op koers

Bij de verkiezingen gisteren in het Verenigd Koninkrijk heeft de Conservatieve partij van Boris Johnson met vlag en wimpel een meerderheid behaald in het parlement. Verwachting is dat de Britse premier nu verder vaart zal maken met zijn Brexit-deal en die proberen zo snel mogelijk door het Lagerhuis te loodsen. Uiterlijk 31 januari 2020 verlaat het Verenigd Koninkrijk dan op een ordentelijke wijze de Europese Unie.

Wat betekent dit voor u?
Als de Brexit inderdaad via de afgesproken deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie plaatsvindt, verandert in het handelsverkeer voorlopig niets. Tot en met 31 december 2020 geldt een overgangsperiode. Daarna worden in de Nederlandse havens douaneformaliteiten van kracht waarvoor u dan alsnog de Portbase-services nodig heeft.

Cruciale datum: 1 juli
In de overgangsperiode is 1 juli een belangrijke datum. Voor die datum moeten de Britten laten weten of ze voor 31 december 2020 de nieuwe handelsrelatie rond denken te hebben. Het Verenigd Koninkrijk moet dan beslissen of ze de overgangsperiode willen verlengen met twee jaar.

Let op! No-deal Brexit niet uitgesloten
De recente geschiedenis heeft geleerd dat in dit dossier niets zeker is. Een no-deal Brexit blijft mogelijk, al is de kans hierop met deze uitslag afgenomen. Pas na ratificatie aan beide kanten kan een no deal Brexit worden uitgesloten. Door u nu voor te bereiden, voorkomt u het risico om na 31 januari 2020 in de haven stil te staan . Uw inspanning is nooit voor niets. Ook bij een deal gelden na een overgangsperiode in de havens douaneformaliteiten.