Nu ook digitaal douanedocumenten voormelden via Portbase bij RST, CCT, Broekman Distriport en TMA

De kans is reëel dat 31 oktober 2019 een no-deal Brexit brengt. Voor het vervoer via de Nederlandse havens gelden dan direct douaneformaliteiten. Let op! Bij een no-deal Brexit krijgt u zonder digitaal voorgemeld douanedocument via Portbase, geen toegang tot de Nederlandse terminals. In aanloop naar de Brexit zijn onderstaande shortsea-terminals aangesloten op Portbase. Hieronder leest u per terminal de actuele status:

1. RST (Noord en Zuid): Voormelden mogelijk per 21 oktober
Vanaf 21 oktober is het mogelijk om bij RST Noord en Zuid documenten voor te melden. Dit geldt zowel voor import (Melding Import Documentatie) als voor Export (Melding Export Documentatie). Tevens is het vanaf deze datum mogelijk om weg- en bargevervoer voor te melden bij RST Noord. U vindt meer informatie hierover op de website van RST.

2. CCT Moerdijk: Voormelden verplicht
Documenten voormelden bij CCT Moerdijk is al mogelijk sinds mei 2019. Zowel uw import als export documentatie dient u voor te melden. Het voormelden van uw documenten bij CCT Moerdijk is verplicht.

3. Broekman Distriport: Voormelden verplicht na Brexit
Documenten voormelden bij Broekman Distriport is al mogelijk sinds juni 2019 voor alle containerlading*. Wanneer de Brexit van kracht is dient u zowel uw import als export documentatie voor te melden. Het voormelden van uw documenten bij Broekman Distriport is vanaf dan verplicht.

* Let op: Voormelding via Broekman Distriport is alleen mogelijk voor containerlading. Voormelding van breakbulk, trailers en lading is momenteel nog niet mogelijk.

4. TMA: Voormelden verplicht na Brexit
Documenten voormelden bij TMA Amsterdam is al mogelijk sinds juni 2019. Wanneer de Brexit van kracht is dient u zowel uw import als export documentatie voor te melden. Het voormelden van uw documenten bij TMA is vanaf dan verplicht.

Voormelden importdocumenten alleen mogelijk ná ondertekening terminalcontract
Let op! In de service Melding Import Documentatie 2.0 zijn de bovengenoemde terminals toegevoegd aan de selectielijst. Kunt u deze terminals niet selecteren? Dan dient u nog een terminalcontract af te sluiten voor deze terminals.

U kunt deze terminalcontracten ondertekenen via ons aanvraagformulier voor bestaande klanten. Om deze contracten te ondertekenen selecteert u in het formulier alleen de aanvullende terminals waar u nog niet kunt voormelden. Na afronding van het aanvraagformulier worden deze terminals voor u geactiveerd. Voor vragen kunt u contact opnemen met sales@portbase.com.

Heeft u een in-huis systeem?
Alle softwareleveranciers hebben wij inmiddels geïnformeerd over de nieuw aangesloten terminals. Ontwikkelt u zelf een EDI-koppeling? Klik dan hier voor het overzicht van de benodigde terminal specifieke berichtcodes.

Waar verplicht douanedocumenten voormelden via Portbase?
Het voormelden van douanedocumenten via Portbase is al langere tijd verplicht bij een aantal andere terminals. Een actueel overzicht van deze terminals kunt u in onze terminal selector terugvinden.

Bekijk de oplossing voor Brexit in de Nederlandse havens in 3 minuten.

Meer informatie
Heeft u een vraag over de Portbase-services? Onze Service Desk helpt u graag. U kunt hen bereiken via 088 625 25 25 of servicedesk@portbase.com. Voor specifieke vragen aan de terminals kunt u rechtstreeks contact met hen opnemen. De contactgegevens vindt u in hun eigen berichtgeving.

Heeft u vragen over de services of het Port Community System? Neem dan contact op met Customer Service.

Verstuur een e-mail naar Customer Service