Veiliger en betrouwbaarder werken met de nieuwe DEFLog

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft Portbase een vernieuwde omgeving voor DEFLog (Data Exchange Facility Logistics) opgeleverd. De site is bereikbaar via data.deflog.nl. In de nieuwe versie zijn de verschillende datadiensten beschikbaar op een marktplaats. Bedrijven kunnen zelf datadiensten ontwikkelen en aanbieden op de marktplaats. Dit zorgt op termijn voor meer verschillende diensten van betere kwaliteit. Daarnaast loopt de data in de nieuwe versie van DEFLog niet meer via DEFLog zelf: de data blijft bij de bron. Deze manier van data delen helpt publieke en private partijen in de logistieke sector om sneller, efficiënter en tegen lagere kosten te kunnen werken.

Veilig en vertrouwd data delen

Gebruikers behouden in de nieuwe versie van DEFLog de controle over hun eigen data. DEFLog kijkt via een autorisatieregister wie welke gegevens voor welke doeleinden mag gebruiken. Iwan van der Wolf, managing director bij Portbase: “DEFLog draait op onze nieuwe datadeelplatform oplossing, genaamd MyCommunity. Wij leveren hiermee als Portbase een platform infrastructuur waarop de logistieke sector als community veilig en vertrouwd data kan delen vanuit de bron.”

Huidige datadiensten

De aankomende periode wordt er gewerkt om verschillende datadiensten in de marktplaats van DEFLog te publiceren. Op dit moment zijn er al datadiensten klaar voor gebruik: Data voor Logistiek biedt informatie over onder meer venstertijden, voorkeursroutes, milieuzones, zero-emissie zones en laad- en losplekken. De datadienst Wegwerkzaamheden wordt binnenkort ook in de marktplaats gezet. De data is gratis te gebruiken door de sector, zodat vervoerders de juiste voertuigen inplannen op de juiste routes.

IAMconnected

DEFLog is voor iedereen die machine-leesbare data gebruiken of aanbieden. Het initiatief is opgezet vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, SmartwayZ.NL en Portbase met medewerking van NDW, TLN, evofenedex, SUTC en DALTI.  Om gebruik te maken van de diensten van DEFLog dient u, zowel als bestaande of nieuwe gebruiker, een account aan te maken bij IAMconnected.eu. IAMconnected is een Portbase service om gemakkelijk en gepast toegangsbeheer binnen handbereik te brengen van de Nederlandse haven logistieke community.

Met een IAMconnected-account kunt u inloggen op DEFLog en abonneren op datadiensten of zelf datadiensten publiceren in de marktplaats. Op de community van DEFLog vindt u meer informatie, waaronder instructies voor het aanmaken van het account.