‘API-koppeling verdient zich dubbel en dwars terug’

“Transparanter, sneller en beter!” COO Patrick Rijgersberg van neska Container Line is uitermate content met de actuele digitale informatie-uitwisseling rondom de treinafhandeling in de Rotterdamse haven. De basis hiervoor is een door Yellowstar ontwikkeld planbord, dat via een API-koppeling real-time is verbonden met de service Melding Container Achterland Rail (MCA Rail) van Portbase. Yellowstar’s COO Marinus Meinster: “Met een API is informatie insturen direct en continu informatie terugkrijgen om mee te werken.”

Voor neska Container Line rijden vanuit Düsseldorf en Keulen wekelijks dertien treinen naar Rotterdam. De Hutchison Ports ECT Delta terminal is één van de draaipunten. Via een vaststaand spoorboekje is voor een heel jaar vooruit bekend wanneer de neska-treinen op de terminal welkom zijn. Het aanmelden van de bezoekende treinen doet de spooroperator telkens via MCA Rail. Datzelfde geldt voor de op de treinen te lossen en te laden containers. Rijgersberg: “Een week vooruit zetten wij een reis – inclusief de lading – in ons systeem en sturen wij die via Portbase naar de terminal. Vrijwel per omgaande krijgen wij statusinformatie terug. Zo nodig kunnen wij dan voor containers die nog niet in orde zijn actie ondernemen.”

API-koppeling maakt groot verschil
Die vloeiende informatie-uitwisseling is met name te danken aan de API-koppeling die Yellowstar voor neska Container Line heeft gerealiseerd met MCA Rail. Meinster: “Alle informatie vanuit de terminal is zo direct beschikbaar in het neska-systeem. Status-updates over containers worden automatisch doorgevoerd. De planners hebben daar geen omkijken naar. Neska heeft via het planbord altijd real-time inzicht en kan zo een betrouwbare dienstverlening bieden.”

Rijgersberg beaamt de voordelen: “Met real-time informatie werken scheelt zoveel tijd. Zeker met de tegenwoordig op de terminal constant wijzigende cargo opening en cargo closing times. Op veranderingen kun je direct reageren. De uiteindelijke los-/laadlijst is bijna altijd 100% in orde. Ook het sinds kort verplicht vooraf aanmelden van treinen verloopt probleemloos. Onze investering in een API-koppeling verdient zich dubbel en dwars terug.”

API versus EDI
Yellowstar is een groot voorstander van API’s. Meinster: “Vergeleken met EDI is API een nieuwe technologie. Het maakt informatie-uitwisseling veel makkelijker. EDI is feitelijk één bericht, met één reactie. Wil je een update, dan moet je een nieuw bericht sturen. Via een API lopen de data constant door. Informatie insturen is direct en continu informatie terugkrijgen om mee te werken. Dat geeft veel gebruiksgemak. EDI kent ook vele type berichten. API is veel meer een standaard en daarmee gemakkelijker te onderhouden.”

Geoliede samenwerking
Neska Container Line en Yellowstar werken inmiddels al zo’n tien jaar samen. Meinster vervolgt: “Wij kennen zodoende de business van neska Container Line. Wekelijks stemmen wij in een stand-up met elkaar af waar neska behoefte aan heeft. Wat wij voor hen bouwen, kunnen wij vanuit Yellowstar bij Portbase zelf testen. Indien oké zetten wij het gemaakte vervolgens door naar neska.”

Meer dan een abc’tje
Implementeren van API’s en het steeds verder doorontwikkelen van applicaties lijkt voor bedrijven zo haast een abc’tje. Rijgersberg maakt een belangrijke kanttekening: “Het is niet iets wat je er even bij doet. Bij neska Container Line hebben wij er een planner apart voor vrijgemaakt.” Belangrijk pluspunt noemt hij de korte lijnen met zowel Yellowstar als Portbase. “Zo kunnen wij steeds snel schakelen.”

Efficiencyslag!
Meinster sluit af: “Voor elk bedrijf is via een API-koppeling een efficiencyslag te maken. Primaire voorwaarde is inderdaad dat je – naast budget – mensen vrijmaakt om het proces optimaal in te richten. Zonder een dergelijk proces voor het op de juiste manier verwerken en gebruiken van de informatie is een API-koppeling namelijk weinig waard!”