Datadeling essentieel voor een slimme haven

Podcast Slimme Haven

Momenteel wordt er binnen de Rotterdamse haven onder meer ingezet op digitalisering. Dit alles om de Rotterdamse haven de slimste haven van de wereld te maken. Met als doel: efficiëntere handelsstromen. Datadeling is hierbij essentieel. Hoe meer goede data er gedeeld wordt, hoe slimmer de haven wordt.  

De succesformule: data digitaliseren, optimaliseren en combineren

In de podcastserie: ‘Het Geheim van de Slimme Haven’ gaat Sofie van den Enk in gesprek met experts uit de haven. In de vierde aflevering delen Iwan van der Wolf, CEO van Portbase en Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam hun kijk op de waarde van data in de haven.

Tijdens het gesprek maakt Van den Enk het statement: ‘Data wordt ook wel het nieuwe goud in de haven genoemd.’ Maar waar blijkt dat uit? Volgens Van der Wolf doet data uit zichzelf niet zoveel. “Het is uiteindelijk wat je met data doet. Door data tastbaar te maken, te digitaliseren kun je er veel meer mee doen. In ons Port Community System hebben we data gedigitaliseerd die we nu kunnen optimaliseren en combineren. Dat is echt de vervolgstap die we in de havenlogistiek moeten gaan zetten. Vervolgens moeten we ervoor zorgen dat we de data integraal over ketens heen gaan delen.”

Highlights van deze podcast: 

  • Het geheim van slimme data.
  • Systeembeveiliging.
  • Waarde van data delen.
  • Ideaalbeeld van een slimme haven.

Beluister ook de andere afleveringen in deze serie

In eerdere afleveringen van de podcastserie sprak presentator Sofie van der Enk onder meer over digitale veiligheid, slimme toepassingen in de haven en de havenlogistieke arbeidsmarkt. Daarvoor interviewde ze meerdere experts in de haven, zoals Allard Castelein (Havenbedrijf Rotterdam), Marc Engel (Unilever, Maersk), René de Vries (Havenbedrijf Rotterdam), Evelien Bras (FERM), Boudewijn Siemons (Havenbedrijf Rotterdam) en Vincent Wegener (RAMLAB, Captain AI).