,

Expediteurs positief over Portbase

Bijna driekwart van de expediteurs vindt Portbase van groot belang voor de digitale infrastructuur van de Nederlandse havens. Dat is een van de uitkomsten van een groot marktonderzoek dat de brancheorganisatie voor expediteurs en logistieke dienstverleners FENEX recent heeft gedaan onder haar leden. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in de Stemmingsbarometer 2015 en geven een goed beeld van de actuele marktverwachtingen en -ontwikkelingen in de expeditiesector.

Volgens 79 procent van de bedrijven met zeehavenactiviteiten draagt het Port Community System er expliciet aan bij dat de Nederlandse havens lading winnen. Bij een eerder onderzoek in 2012 was nog maar 61 procent die mening toegedaan. Van de Portbase-services worden met name Ladinginformatie 2.0 en Melding Export Documentatie goed gewaardeerd. Deze laatste service wordt samen met Melding Import Documentatie door de expediteurs het meest gebruikt. De services Losinformatie voor de bulksector, Melding Voedsel en Waren en Melding Domproc zijn minder populair. Ruim de helft van de bedrijven maakt hier (nog) geen gebruik van.

Volgens 79 procent van de bedrijven met zeehavenactiviteiten draagt het PCS er expliciet aan bij dat de Nederlandse havens lading winnen.

FENEX geeft aan dat de resultaten van de Stemmingsbarometer 2015 haar niet verassen. Beleidsadviseur Zeehavenlogistiek, Robin van Leijen: “Met de schaalvergroting in de lijnvaart neemt het belang van een efficiënte landzijdige afhandeling alleen maar toe. Portbase en het Port Community System spelen hierin een cruciale rol. De afgelopen jaren hebben FENEX en Portbase nauw opgetrokken bij het ontwikkelen van nieuwe diensten, waaronder Ladinginformatie 2.0. Als brancheorganisatie voor expediteurs zetten wij deze samenwerking graag voort.”