16 Melding Import Documentatie

Brexit-service

Vooraf al uw douanedocumenten voor import melden aan deepsea-, shortsea- en ferryterminals. Melding Import Documentatie is een cruciaal onderdeel van de Nederlandse ketenoplossing om na de Brexit lading snel van en naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen vervoeren.

Voordelen

  • Via één ingang alle documentnummers voor het wegvoeren van lading doorgeven aan deepsea-, shortsea- en ferryterminals
  • Retourbericht geeft zekerheid dat uw melding is ontvangen
  • In de meeste gevallen op de terminal geen papieren documenten nodig
  • Bij vertrek van de terminal in de meeste gevallen geen douanestop
  • Verkort uw afhandelingsproces op de terminal

Melding Import Documentatie vernieuwd

Vanwege de Brexit is Melding Import Documentatie 2.0 vernieuwd. De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • U kunt ook importdocumenten gaan voormelden bij shortsea- en ferryterminals.
  • Na uw voormelding krijgt u van de shortsea- of ferryterminal een retourbericht. U weet zo zeker dat uw melding in goede orde is ontvangen.
  • De nieuwe service Import Status geeft u inzicht in de douanestatus op de terminal. U ziet zowel of de importdocumentatie aanwezig is als een eventuele douaneblokkade. De vervoerder weet zo of hij de lading op de terminal kan afhalen.

Verplicht documenten voormelden via Portbase

Na de Brexit verplichten alle ferryterminals het gebruik van Melding Import Documentatie 2.0. Dat geldt ook voor het merendeel van de shortsea-terminals. Bij de meeste deepsea-terminals is de service al langer verplicht. Deze tabel toont u het actuele overzicht van deelnemende terminals en de documenttypen die u kunt voormelden.

Spreek af wie de importdocumenten voormeldt

Na de Brexit is het voormelden van douanedocumenten voor import bij shortsea- en ferryterminals verplicht. Maak goede afspraken met uw ketenpartners wie deze voormelding doet! Zonder voormelding krijgt de vervoerder geen toegang en kan uw lading de terminal niet verlaten. Vervoerder let op: ook u kunt zich aanmelden voor de service Melding Import Documentatie 2.0. U kunt dan als extra service (of in geval van nood) de importdocumenten voor uw klant voormelden.

Aansluiten en terminalcontract regelen

Maakt u nog geen gebruik van Melding Import Documentatie?
Om via Melding Import Documentatie 2.0 uw importmeldingen te doen, moet u vooraf een contractuele afspraak met de terminal(s) hebben. Portbase helpt u bij het in orde maken van het terminalcontract bij de voor u relevante terminals. Bij het invullen van het aanvraagformulier voor deelname wordt dit automatisch geregeld.

Voor bestaande klanten Melding Import Documentatie
Voor het – vanwege Brexit – voormelden van importdocumenten bij shortsea- en ferryterminals, moeten ook bestaande klanten een aanvullend terminalcontract  afsluiten met de betreffende shortsea- en ferryterminals. In overleg met deze terminals heeft Portbase hiervoor één overkoepelend contract opgesteld. Zo kunnen wij uw administratieve lasten nu en in de toekomst beperken. Neem contact op via sales@portbase.com om het overkoepelende contract op te vragen en daarna ondertekend te retourneren.

Kosten

Aansluitkosten
De aansluitkosten voor Melding Import Documentatie bedragen eenmalig € 249,50 (ex. btw).

Dagelijks gebruik
Voor het dagelijks gebruik betaalt u een maandabonnement (voor web € 6,24 en voor een systeemkoppeling € 20,84) plus een bijdrage van € 0,18 per bericht.

Portbase Support

Portbase Support is de centrale plek op het web voor alle vragen over het werken met de Portbase-services. U vindt er essentiële instructievideo’s, snelle handleidingen, veel gestelde vragen en nog veel meer dat helpt voor een goed gebruik van de Portbase-services.

Sales

Vragen over deze service? Stel ze gerust!

Verstuur een e-mail naar Afdeling Sales