Track & Trace van overzeese lading begint bij de ETA

Als expediteur is het elke dag weer de uitdaging om alle van overzee binnenkomende lading in goede banen te leiden. De klant verlangt immers dat u zijn goederen steeds op de juiste tijd en plaats in het achterland aflevert. Uw planning daarvoor begint al vroeg met kennis van de ETA – de Expected Time of Arrival – van het schip. Wanneer is de geplande aankomsttijd? Op welk moment moeten ik en mijn ketenpartners in actie komen? En hoe kan ik mijn klant van begin tot eind zo informeren, dat ook hij optimaal zijn processen kan plannen?

Voor de expediteur is de ETA (onder meer) de basis voor:

> de eigen planning
> het kiezen van de vervolgmodaliteit
> de keuze van de bijbehorende vervoerder
> het optimaal informeren van de eindklant

Kennis van de actuele ETA is essentieel. U heeft niets aan een eenmalige, bij vertrek uit bijvoorbeeld Azië afgegeven ETA. Stormen, vertragingen in havens, aanpassingen in vaarschema’s: ETA’s veranderen bij de dag. Al helemaal in de huidige tijd waarin wereldwijde supply chains totaal uit het lood zijn geslagen. Onderzoek van Sea-Intelligence toont dat slechts 34 procent van de wereldwijde containerscheepvaart momenteel op schema vaart.

Voorkom boetes

Uiteraard zit u er als expediteur bovenop. Hoe dichter bij de aankomsthaven, hoe belangrijker voor u betrouwbare ETA-informatie wordt. Het is de basis voor de optimale voorbereiding van het vervolgtransport en het managen van de verwachtingen van de klant. Vaak gaat het om contractuele afspraken met mogelijke boeteclausules.

Komt het schip dichterbij, dan wordt ook de afhandeling op de terminal belangrijk. Betrouwbare informatie over de Actual Time of Arrival (ATA), een eventuele douane-inspectie, het losmoment van de container of trailer, etc. zijn cruciale triggers voor uw vervolgacties, zoals de Melding Import Documentatie of een Melding Domproc via Portbase.

Tijd en geld

Van ETA tot vertrek van de lading naar het achterland heeft u zo heel veel om rekening mee te houden. Begrijpelijk dat u uw medewerkers voortdurend de websites van rederijen en terminals laat checken op ETA’s en ATA’s. Hoe tijdrovend en omslachtig dat ook is. Zeker in de huidige tijd van personeelstekorten. De aanpak werkt bovendien alleen tijdens kantooruren. Want wat doet u als een schip op zaterdagavond afmeert?

Portbase biedt via Cargo Controller een veelomvattende, kostenefficiënte track & trace oplossing voor al de hiervoor genoemde uitdagingen. Van 24/7 inzicht in de ETA van schepen twee tot vier weken voor aankomst, uitgebreide B/L-informatie, de real-time ATA en het losmoment, etc. tot toegang tot de juiste vervolgacties: Cargo Controller heeft het allemaal in één service. Lees hier meer!

In één oogopslag importladingen volgen

Met Cargo Controller pakt u de regie over uw containers en trailers. Bovendien kunt u ook gemakkelijk alle importladingen binnen de Nederlandse havens volgen en zien. Wilt u weten hoe? Ontdek de mogelijkheden en voordelen in onze whitepaper!