31 Melding Export Documentatie

Brexit-service

Alle douanedocumenten voor export eenvoudig voormelden bij deepsea-, shortsea- en ferryterminals. Melding Export Documentatie is een cruciaal onderdeel van de Nederlandse ketenoplossing om ook na de Brexit lading snel van en naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen vervoeren.

Voordelen

  • Via één ingang alle douanedocumenten voor export doorgeven aan deepsea-, shortsea- en ferryterminals
  • Automatische afmelding ECS - en NCTS-documenten (bij terminals met vergunning Toegelaten Geadresseerde)
  • Papierloos vervoeren en aanleveren bij terminals; zowel voor lading binnen Nederland als vanuit Duitsland. (ECS-lading)
  • Snelle en correcte terminalafhandeling
  • Uw zendingen kunt u real-time volgen: vanaf de aankomst op de terminal tot en met het vertrek naar zee
  • Snelle en waterdichte afhandeling van uitvoeraangiften, geen BTW-problemen achteraf (ECS-lading)
  • Alternatief bewijs van uitgaan (ECS-lading)

5 basisgegevens volstaan

U hoeft in de service Melding Export Documentatie (MED) slechts vijf basisgegevens in te voeren voor het voormelden van alle douanedocumenten voor export bij terminals:
1. Boekingsnummer/inleverreferentie
2. Transportidentificatie (container, trailer, etc.)
3. MRN (Movement Reference Number)
4. Documenttype
5. Brutogewicht

Service is klaar voor de Brexit

De voor de Brexit benodigde wijzigingen zijn inmiddels in de service Melding Export Documentatie doorgevoerd. We hebben het veld Container ID (11 posities) veranderd in Transport Equipment ID (17 posities). Zo kunt u straks voor zowel containerterminals ( deepsea en shortsea) exportdocumenten voormelden als ook voor ferryterminals (nieuw!).

Nieuwe berichtspecificaties beschikbaar voor klanten met een system interface

Alle softwareleveranciers hebben de berichtspecificaties ontvangen. Indien u gebruik gaat maken van de MED voor Brexit, adviseren wij u om tijdig contact op te nemen met uw softwareleverancier. Bouwt u zelf, dan vindt u de specificaties op onze website.

Spreek af wie de exportdocumenten voormeldt

Na de Brexit is het voormelden van douanedocumenten voor export verplicht.
Bij een volle container kan zowel de expediteur, douaneagent als exporteur de voormelding van exportdocumenten voor zijn rekening nemen. Onze dringende oproep om hier binnen uw keten goede afspraken over te maken! Zonder deze voormelding krijgt uw vervoerder geen toegang tot de terminal en kan uw lading niet afgehaald worden. Vervoerder let op: ook u kunt zich aanmelden voor de service Melding Export Documentatie. U kunt – in geval van nood – dan zelf de voormelding van de exportdocumenten voor uw klant doen.
Bij groupage en ferryverkeer is het veelal de vervoerder die de voormelding van exportdocumenten voor zijn rekening neemt.

Gratis toegang tot Track & Trace Export

Deelname aan de service Melding Export Documentatie geeft u automatisch toegang tot Track & Trace Export. Dit biedt u 24/7 real-time zicht op uw exportzendingen. Vervoerder let op: van u wordt verlangd dat u in Track & Trace Export controleert of het exportdocument is voorgemeld, voordat u de zending aanlevert bij een terminal.

Verplicht voormelden via Portbase

Bij de meeste containerterminals is het verplicht om uw douanedocumentatie via Portbase voor te melden. Na de Brexit verplichten ook alle ferryterminals het gebruik van de service Melding Export Documentatie. Dat geldt ook voor het merendeel van de shortsea-terminals. De tabel toont u het overzicht van deelnemende terminals en de documenttypen die u hier kunt voormelden.

Aansluitkosten

Voor 1 maart 2019 bedragen de aansluitkosten eenmalig € 249,50 (ex. btw). De verwachte stormloop bij een no-deal Brexit noodzaakt ons extra capaciteit in te huren. Vanaf 1 maart 2019 bedragen de aansluitkosten daarom € 499 (ex. btw). Uw gebruik is verder gratis.

Service aanvragen

Vul het aanvraagformulier in en meld u direct aan voor deelname. U krijgt dan automatisch toegang tot Track & Trace Export.

Get Ready for Brexit

Samen met de ferrymaatschappijen, belangenorganisaties en het havenbedrijf Rotterdam en Amsterdam ontwikkelt Portbase één ketenbrede oplossing die ervoor zorgt dat lading ook na de Brexit snel via Nederlandse havens vervoerd kan worden. Meer informatie over wat de ketenoplossing precies voor u en de andere schakels in de logistieke keten inhoudt, leest u op www.getreadyforbrexit.eu en in het Get Ready for Brexit handboek.

Vragen over deze service? Stel ze gerust!

Verstuur een e-mail naar Afdeling Sales