31 Melding Export Documentatie

Brexit-service

Alle douanedocumenten voor export eenvoudig voormelden bij deepsea-, shortsea- en ferryterminals. Melding Export Documentatie is een cruciaal onderdeel van de Nederlandse ketenoplossing om na de Brexit lading snel van en naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen vervoeren.

Voordelen

  • Via één ingang alle douanedocumenten voor export doorgeven aan deepsea-, shortsea- en ferryterminals
  • Automatische afmelding ECS- en NCTS-documenten ( bij terminals met service ‘Afmelding NCTS export containers’)
  • Papierloos vervoeren en aanleveren bij terminals; zowel voor lading binnen Nederland als vanuit Duitsland (ECS-lading)
  • Snelle en correcte terminalafhandeling
  • Uw zendingen real-time volgen: vanaf de aankomst op de terminal tot en met het vertrek naar zee
  • Snelle en waterdichte afhandeling van uitvoeraangiften, geen BTW-problemen achteraf (ECS-lading)
  • Alternatief bewijs van uitgaan (ECS-lading)

5 basisgegevens volstaan

Voor het via Melding Export Documentatie voormelden van douanedocumenten bij terminals volstaan vijf basisgegevens:
1. Boekingsnummer/inleverreferentie
2. Transportidentificatie (container, trailer, etc.)
3. MRN (Movement Reference Number)
4. Documenttype
5. Brutogewicht

Service is klaar voor Brexit

Voor bestaande klanten is de webversie van Melding Export Documentatie aangepast voor de Brexit. Zowel bij containerterminals (deepsea en shortsea) als ferryterminals kunt u eenvoudig exportdocumenten voormelden.

Voor bestaande klanten die werken met een systeemkoppeling is in de service een kleine aanpassing nodig. Neem hiervoor zo spoedig mogelijk contact op met uw softwareleverancier. Zij beschikken reeds over de berichtspecificaties. Bouwt u zelf, dan vindt u de specificaties op onze website.

Verplicht voormelden via Portbase

Na de Brexit is het via Melding Export Documentatie voormelden van douanedocumenten bij alle ferryterminals verplicht. Dat geldt ook voor het merendeel van de shortsea-terminals. Bij de meeste deepsea-containerterminals is de service al langer in gebruik. De tabel toont u het overzicht van deelnemende terminals en de documenttypen die u hier kunt voormelden.

Maak goede afspraken met ketenpartners wie de voormeldingen doet!

Zonder voormelding krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal en kan de lading niet verder. Vervoerder let op: ook u kunt zich aanmelden voor de service Melding Export Documentatie. U kunt dan als extra service voor uw klanten (en in geval van nood) de voormelding van de exportdocumenten doen. Bij groupage- en ferryverkeer is het sowieso veelal de vervoerder die de voormelding van exportdocumenten voor zijn rekening neemt.

Service aanvragen

Vul het aanvraagformulier in en meld u direct aan voor deelname. U krijgt dan ook automatisch toegang tot Track & Trace Export. Deze extra service biedt u 24/7 real-time zicht op uw exportzendingen. Vervoerder let op: van u wordt verlangd dat u in Track & Trace Export controleert of de exportdocumenten zijn voorgemeld, vóórdat u naar de terminal vertrekt. Zonder correct voorgemelde douanedocumenten krijgt u geen toegang tot de terminal.

Portbase support

Portbase Support is de centrale plek op het web voor alle vragen over het werken met de Portbase-services. Je vindt er essentiële instructievideo’s, snelle handleidingen, veel gestelde vragen en nog veel meer dat helpt voor een goed gebruik van de Portbase-services.

Aansluitkosten

De aansluitkosten voor Melding Export Documentatie bedragen eenmalig €249,50 (ex. btw). .

Get Ready for Brexit

In nauwe samenwerking met de ferrymaatschappijen, de Nederlandse Douane, belangenorganisaties, Havenbedrijf Rotterdam en Havenbedrijf Amsterdam ontwikkelt Portbase een ketenbrede oplossing voor de douaneverplichtingen die na de Brexit gelden in de Nederlandse havens. Elke schakel in de logistieke keten heeft in deze oplossing een eigen rol. Alle informatie gaat de lading vooruit. Hierdoor is slim toezicht van de Douane mogelijk, met minimale inbreuk op het logistieke proces. Zo is lading ook na de Brexit altijd snel via de Nederlandse havens te vervoeren. Meer informatie leest u op www.getreadyforbrexit.eu en in het Get Ready for Brexit handboek.

Sales

Vragen over deze service? Stel ze gerust!

Verstuur een e-mail naar Afdeling Sales