42 Melding Container Achterland Road

Deze service is in ontwikkeling. Verwachte oplevering: Q4 2020

Bezoeken en containers voormelden bij zeeterminals, inlandterminals en depots.

Voordelen

 • Eén ingang en uniforme werkwijze voor alle terminals
 • In één oogopslag inzicht in voortgang voormelding bezoek en container
 • Voorafgaand aan voormelding opvragen containerstatus (bij terminals met deze optie)
 • Invoer van voormelding mogelijk via smartphone
 • Alleen relevante velden per terminal invoeren
 • Meerdere containers simpel aan bezoek koppelen
 • Automatische terugkoppeling containernummer, kenteken en tijdstip afhandeling na opzetten/afzetten container

Web en API-koppeling

Melding Container Achterland (MCA) Road is beschikbaar via het web en door middel van een API-koppeling. API is de nieuwe standaard in IT voor data-uitwisseling en connectiviteit.

Maakt u nog gebruik van Road Planning EDI?
Stap dan zo snel mogelijk over op MCA Road API. De specificaties en instructies voor de benodigde API-koppeling vindt u hier. Road Planning EDI stopt in de zomer van 2020.
In situaties waarin een tijdige overstap niet mogelijk is, biedt Portbase als tijdelijke oplossing een EDI-converter. Deze converter zet in EDI aangeleverde containergegevens om naar het nieuwe MCA-format. Daarvoor hoeft u niets te doen; u bent meteen virtueel klant van MCA Road API. Uw bestaande abonnement zetten wij automatisch over. U profiteert echter nog niet van alle voordelen van een directe koppeling. Het gebruik van de EDI-converter is het eerste jaar gratis. Streven is dat u zo snel mogelijk uw directe koppeling met MCA Road realiseert.

Let op! Bij gebruik van de EDI-converter, gaat u ook direct werken met de nieuwe webschermen van MCA Road. U ontvangt tijdig de benodigde instructiematerialen.

Onderdeel breder voormeldportaal

MCA Road vormt samen met MCA Barge en MCA Rail (in ontwikkeling) de bredere service Melding Container Achterland. Dit multimodale voormeldportaal maakt voormelden van alle modaliteiten mogelijk bij een grote variëteit aan terminals en depots. Het omzetten van voormeldingen naar een andere modaliteit wordt zo in de toekomst heel eenvoudig.

Slottijd aanvragen voor RWG, APMT MVll en APMTR

Tegelijkertijd met het voormelden, vraagt u bij RWG, APMT MVll en APMTR een slottijd aan. Deze terminals kunnen hun beschikbare capaciteit zo optimaal voor u inzetten.

Deelnemende terminals en depots

Kijk hier bij welke zeeterminals, inlandterminals en depots u MCA Road kunt gebruiken. Bij een aantal van hen is het gebruik verplicht.

Back-up service voor wegvervoer

Bij een onverhoopte storing in de reguliere dienstverlening kunt u als wegvervoerder via een back-up service toch voormelden bij Hutchison Ports ECT Delta, Hutchison Ports ECT Euromax, Rotterdam World Gateway en APM Terminals Maasvlakte ll. De back-up service bereikt u via deze link. Hier kunt u op elk moment een wachtwoord voor toegang aanvragen. Wij raden u aan dit meteen te doen. Zo kunt u wanneer nodig, de back-up service direct gebruiken. Lees hier meer over hoe het werkt.

Zo sluit u aan!

Voor het gebruik van MCA Road gelden vanuit onze partners in de logistieke keten aanvullende eisen. Klik hier om te lezen wat u moet doen.

Alleen aansluitkosten
Nieuwe deelnemers aan Melding Container Achterland (MCA) betalen eenmalig € 249,50 (ex. BTW) aansluitkosten. Ongeacht of men MCA Road, MCA Barge, MCA Rail of een combinatie gebruikt. Vanwege het strategisch belang van goede voorinformatie voor het functioneren van de haven is deelname aan de MCA-services voor vervoerders verder gratis. Deze kosten worden gedragen door Havenbedrijf Rotterdam en Havenbedrijf Amsterdam. Voor alle overige partijen geldt een eigen bijdrage. Portbase heeft geen winstoogmerk.

Planning

 • Startdatum marktintroductie: 2018

Marktintroductie

 • Startdatum marktintroductie: 2018

Portbase bereidt momenteel een API-systeemkoppeling met Melding Container Achterland voor. Op korte termijn zullen we hierover meer inhoudelijke informatie delen met softwareleveranciers en IT-afdelingen. Tot die tijd kunt u gebruikmaken van Road Planning EDI.

Voor vragen

Kevin Lammerts
Specialist hinterland Verstuur een e-mail +31 (0)88 625 25 34

Support

Al klant en vragen over het gebruik? Ga naar support.

Support

Voor ladingtype

 • Containers

Beschikbaar via

 • Webschermen
 • Systeemkoppeling
 • Doelgroepen
  • Terminal
  • Wegvervoerder