Kunt u de douaneaangifte doen voor de ATA van het schip?

Het indienen van invoeraangiften is door de invoering van het CVB (Container Vrijgave Bericht) rigoureus veranderd. De Douane staat sinds 1 oktober 2021 niet meer toe dat u deze aangifte al instuurt voordat het schip met de lading in de haven is. Doet u dit vóór de ATA (Actual Time of Arrival), dan keurt de Douane de invoeraangifte af. Dat wist u wellicht, maar bent u er ook bewust van dat dit nog gemakkelijker kan?

Wellicht dat u als aangever altijd al wachtte op de ATA. Maar maakte u wél gebruik van de speelruimte die de Douane u bood, dan heeft u uw werkwijze inmiddels moeten aanpassen. Inclusief alle extra uitdagingen om lading toch steeds zo snel mogelijk van de terminal te laten vertrekken.

Vooraangifte levert u voordeel op

De Douane biedt al langere tijd de optie voor het gebruik van voorafaangiften. Het indienen daarvan mag al vóór de ATA van het schip. De Douane neemt de aangifte vervolgens direct in behandeling. Daarnaast geven wij in Cargo Controller de ACCEPTED ATA door, dus geaccepteerd door de douane, zo weet u 100% zeker dat u kunt gaan insturen. En er zijn meer voordelen.

Voordelen gebruik voorafaangiften

  • Indienen kan vóór ATA Schip
  • Douane controleert direct
  • Meteen een MRN voor voormelding lading bij terminal
  • Aanbrengberichten vooruitwerken/bufferen
  • Snelle kennisgeving eventuele douane-inspectie (mits AEO-gecertificeerd)
  • Na aankomst schip direct lading ophalen

Voor het gebruik van voorafaangiften geldt één voorwaarde. Bij aankomst van het schip moet u de voorafaangifte bij de Douane bevestigen met een aanbrengbericht. “Dubbel werk!”, zo vinden veel aangevers. Voorafaangiften zijn hierdoor nog niet heel populair.

Voorkom dubbel werk

Die geringe populariteit is jammer en onnodig. Een softwareleverancier kan het aanbrengbericht voor u als aangever heel eenvoudig automatiseren. In uw aangiftesoftware bouwt men hiervoor een trigger in voor de ATA van het schip. Bij aankomst in de haven gaat het aanbrengbericht dan direct naar de Douane. Niemand hoeft iets te doen. Medewerkers hoeven nooit meer de websites van terminals in de gaten te houden voor actuele ATA’s.

Het inbouwen van een trigger voor de ATA van een schip doet een softwareleverancier voor u met behulp van de Cargo Controller API van Portbase. Deze service biedt naast heel veel andere features altijd actueel inzicht in de ATA’s in de Nederlandse havens. Dus waarom nog moeilijk doen, als het makkelijk kan! Door de automatisering aanbrengbericht kunnen al vele tientallen klanten van Portbase genieten van hun weekendrust en in avonden niet meer aangiftes hoeven in te sturen naar de Douane.

In één oogopslag importladingen volgen

Met Cargo Controller pakt u de regie over uw containers en trailers. Bovendien kunt u ook gemakkelijk alle importladingen binnen de Nederlandse havens volgen en zien. Wilt u weten hoe? Ontdek de mogelijkheden en voordelen in onze whitepaper!