Havenschap Moerdijk sluit aan op Port Community System

8e Nederlandse haven waar informatie-uitwisseling eenvoudiger wordt

In de haven van Moerdijk lopen alle verplichte meldingen over bezoekende zeeschepen vanaf nu via Portbase. Het Port Community System krijgt zo steeds meer een landelijke dekking. Moerdijk is de 8ste Nederlandse haven waar informatie-uitwisseling eenvoudiger wordt.

Cargadoors en agenten kunnen voortaan via dezelfde ingang als voor de haven van Rotterdam ook aan het Havenschap Moerdijk hun scheepsgegevens doorgeven, de meldingen gevaarlijke stoffen doen en de opgaven zeehavengeld indienen.

Ruud Verhulst, Havenmeester van Moerdijk: “Alle 2000 zeeschepen die jaarlijks Moerdijk bezoeken komen eerst langs Rotterdam. Zowel daar als in Moerdijk moet men de scheepsgegevens melden. Doordat wij nu net als Rotterdam het Port Community System gebruiken, kan men zich voortaan in één keer registreren voor twee havens. Wij maken een einde aan dubbel werk!”

Iwan van der Wolf, Managing Director Portbase: “De koppeling van informatiestromen tussen Moerdijk en Rotterdam is een nieuwe stap in de gewenste nationale dekking van het Port Community System. Met één landelijk systeem maken wij informatie-uitwisseling voor iedereen in de logistieke keten optimaal efficiënt. De concurrentiepositie van de Nederlandse havens kan hierdoor verder verbeteren.”

Deelnemende havens
Moerdijk is na Rotterdam, Amsterdam en Harlingen de volgende Nederlandse haven waar alle informatie-uitwisseling met de havenautoriteiten verloopt lvia het Port Community System. In de havens van Zeeland Seaports, Dordrecht, Scheveningen en Den Helder ondersteunt Portbase andere onderdelen van het logistieke proces. Opgeteld maakt het Port Community System nu in acht Nederlandse havens de informatie-uitwisseling eenvoudiger.