95% van alle exportdocumenten in Rotterdam nu digitaal

Delen:

De haven van Rotterdam zet opnieuw een streep door een papierstroom. Containerterminals kunnen voortaan ook de douanedocumenten voor uitgaande transitcontainers (NCTS) elektronisch afmelden bij de Douane. Het Port Community System van Portbase biedt hiervoor de nieuwe service Afmelding NCTS Export Containers. De Rotterdamse haven wordt hierdoor wederom een stuk slimmer. Opgeteld bij eerdere ontwikkelingen zijn in Rotterdam nu 95 procent van de douanedocumenten rondom exportcontainers digitaal af te handelen.

De service Afmelding NCTS Export Containers heeft voordelen voor meer partijen. Wegvervoerders hoeven op de terminal geen stop meer te maken voor het afgeven van documenten. Ook voor binnenvaart- en spoorcontainers zijn deze papieren op de terminal niet meer nodig. Exporteurs en expediteurs kunnen volstaan met het elektronisch voormelden van de documenten via de Portbase-service Melding Export Documentatie. Bij aankomst van de container op de terminal wordt het document dan automatisch afgemeld. Mismatches behoren hiermee tot het verleden. Problemen met de Douane achteraf worden voorkomen.

Rotterdam World Gateway (RWG) op Maasvlakte 2 is de eerste containerterminal die de nieuwe service daadwerkelijk in gebruik heeft.

Public Affairs & Communications Manager Niels Dekker: “Voor RWG is de service Afmelding NCTS Export Containers een belangrijke volgende stap in het realiseren van een douaneloze terminal. Hiermee creëren we ook voor deze stroom een efficiënte en betrouwbare afhandeling.”

De service Afmelding NCTS Export Containers is onderdeel van de exportdienstverlening van Portbase. Containerterminals die de service willen gebruiken hebben van de Douane de vergunning Toegelaten Geadresseerde (TG) nodig.Meer van Portbase

  • Over ons

    We bouwen de slimste havencommunities. Samen vergroten we het potentieel van data voor ​​naadloze, duurzame en veilige goederenstromen.
  • Onze community

    Samen bouwen aan slimme platforms en communities die havens en logistieke ketens naadloos, duurzaam en veilig maken.​  Samen bouwen we de slimste havencommunities. Dat is onze missie. Een belangrijk woord in deze missie is samen, want Portbase werkt voor alle organisaties in onze community. Dit betekent dat we een neutrale positie innemen in de haven. Een dochteronderneming […]