Persbericht – Duitse industrie kan papierloos exporteren via Rotterdam

Delen:

Duitse bedrijven kunnen voortaan via Rotterdam papierloos exporteren. Na het indienen van een uitvoeraangifte bij de Duitse Douane hoeft men aan de transporteur géén papieren documenten meer mee te geven. Dat hebben de Duitse en Nederlandse Douane afgesproken. Voor de Rotterdamse containerterminals was dit papier al langer niet meer nodig. Het enige dat een exporteur nog wél moet doen is de exportlading voormelden bij Portbase, het Port Community System van de Nederlandse havens.

De nieuwe vereenvoudigde werkwijze tussen Duitsland en Nederland maakt op jaarbasis een stapel papier van circa 750 meter overbodig; dat is net zo hoog als vijf keer de Dom van Keulen. Binnen Nederland was papierloos vervoer al langer toegestaan. Door als exporteur (of expediteur) de lading voor te melden via Portbase kan het transport naar de haven zonder verdere begeleidende papieren. De terminals kunnen ieder bezoek dan bovendien optimaal voorbereiden.

“Dat exportlading nu ook vanuit Duitsland papierloos naar Rotterdam kan is een volgende mijlpaal. Het past in het streven van Portbase om de logistieke ketens van bedrijven zo eenvoudig mogelijk te maken.”

Rianne Groffen, Director Marketing & Sales van Portbase

 

Vanaf najaar 2014 voormelden verplicht
Het papierloos aanleveren van exportcontainers kan bij alle grote containerterminals in Rotterdam: ECT Delta Terminal, Euromax Terminal Rotterdam, ECT City Terminal, APM Terminals Rotterdam en Uniport.

Het uitbannen van papier bij export vanuit Duitsland sluit bovendien naadloos aan bij de opening dit najaar van twee nieuwe containerterminals op Maasvlakte 2: Rotterdam World Gateway (RWG) en APM Terminals Maasvlakte II (APM Terminals MVII). Beide stellen het elektronisch voormelden van douanedocumenten, lading en modaliteiten via Portbase verplicht. Pas daarna is het mogelijk containers te brengen en te halen. Zowel RWG als APM Terminals MVII richt sowieso geen terminalbalie meer in. Dat maakt het ook fysiek onmogelijk om nog papieren uitvoergeleidedocumenten af te geven.Meer van Portbase

  • Over ons

    We bouwen de slimste havencommunities. Samen vergroten we het potentieel van data voor ​​naadloze, duurzame en veilige goederenstromen.
  • Onze community

    Samen bouwen aan slimme platforms en communities die havens en logistieke ketens naadloos, duurzaam en veilig maken.​  Samen bouwen we de slimste havencommunities. Dat is onze missie. Een belangrijk woord in deze missie is samen, want Portbase werkt voor alle organisaties in onze community. Dit betekent dat we een neutrale positie innemen in de haven. Een dochteronderneming […]