Samen slimmer verder in het achterland

Samenwerken we aan verbeteringen, oplossingen en innovaties voor het achterlandvervoer. Voor een toekomstbestendig containervervoer via de weg, het water en het spoor.

Kwartaalupdate juli 2024

Het tweede kwartaal van 2024 is weer snel gegaan en er zijn een hoop ontwikkelingen. Voordat een ieder zich opmaakt voor de zomer en de bijbehorende vakanties, blikken wij graag met jullie terug op het afgelopen kwartaal, maar nog belangrijker: we kijken graag vooruit naar de komende periode!
In deze editie van de Quarterly Update lees je meer over de ontwikkelingen binnen de Vertrouwensketen en de veranderingen in de service Melding Container Achterland (MCA), de laatste updates van de service, bekijk welke terminals meedoen en meer over Port Alert.

Vertrouwensketen 

Een veiliger container importproces via de Vertrouwensketen
Sinds de introductie van de Vertrouwensketen zijn er al meer dan 200.000 containers via de Vertrouwensketen afgehandeld. Dit aantal zal alleen maar toenemen naarmate meer regio’s volledig overgaan. Vanaf vandaag, 1 juli, is Noord-Amerika aangesloten op de Vertrouwensketen. Dit betekent dat alle Noord-Amerika import containers vanaf nu via de Vertrouwensketen afgehandeld worden.
 
Velen van jullie hebben deelgenomen aan de enquête over Melding Container Achterland (MCA) en de Vertrouwensketen, waarvoor wij jullie erg dankbaar zijn. Met de waardevolle inzichten zijn wij aan de slag gegaan en de eerste resultaten zijn er. Er bleek grote behoefte te zijn aan toelichting op MCA-Vertrouwensketen en via de demo’s is hier actie op ondernomen.
 
Guided tour
Uiteraard is er meer; er is hard gewerkt aan een guided tour. Via deze nieuwe tool worden gebruikers van de MCA webschermen begeleidt in de functionaliteit, ten behoeve van de Vertrouwensketen. Er wordt nu gewerkt aan verdere ontwikkeling om deze in de toekomst vaker in te zetten om gebruikers beter te begeleiden. Daarnaast ontvang je een email wanneer je genomineerd bent, of wanneer de nominatie vervalt. Dit dien je wel eenmalig in te stellen. Lees hier meer over het instellen van emailnotificaties.
 
Service in ontwikkeling
MCA is en blijft een service die continue in ontwikkeling is, en met oog op de Vertrouwensketen voeren wij aanpassingen door om de veiligheid te vergroten. Zo zijn sinds 8 april 2024 de pincodes niet langer zichtbaar in MCA. MCA is nauw verbonden aan EAN nummers van de vervoerder. In opvolging van ECT Delta en Euromax gaat nu ook Hutchison Ports Delta II actiever deze EAN nummers van de uitvoerende vervoerder controleren en matchen met de voormelding. Andere terminals zullen dit voorbeeld binnenkort volgen. In de volgende editie van de Quarterly Update nemen we jullie weer mee door recente ontwikkelingen in het kader van de Vertrouwensketen. Wil je niet wachten en nu al meer lezen over de Vertrouwensketen, kijk dan hier! Je kunt je ook abonneren.

Terminal implementaties 

Het netwerk blijft groeien
Ook afgelopen kwartaal zijn er weer volop terminals aangesloten op de verschillende modaliteiten van MCA. Hieronder een terugblik op de nieuwe aansluitingen, én een overzicht van terminals die op punt staan aan te sluiten:

MCA Rail

Treinsamenstelling deadline komt dichterbij!
De deadline voor de overgang van het delen van de treinsamenstelling met terminals aangesloten op MCA Rail is door de stuurgroep Rail Connected vastgesteld op 1 oktober 2024.  Rail operators kunnen dit doen via de MCA Rail webschermen of systeemkoppelingen. De instructies voor het webscherm vind je hier. Wil je de treinsamenstelling gaan delen via een systeemkoppeling, neem contact op met je softwareleverancier. Lees hier wat je als rail operator dient te doen.

LET OP: Zoals in het artikel beschreven ondersteunt Portbase dit proces, maar heeft hiervoor wel aanvullende gegevens nodig. Wij kunnen niet iedere rail operator tegelijk ondersteunen. Stuur daarom de benodigde gegevens z.s.m.
 
Naast treinsamenstelling wordt binnen het Rail Connected programma ook hard gewerkt aan het delen van de ETA van de trein. Hiervoor zijn recentelijk 9 scenario’s besproken in een werksessie met terminals, tractieleveranciers en rail operators. Zo is er o.a. waardevolle informatie opgehaald over de huidige werkwijze en processen. Deze scenario’s worden nu uitgewerkt en voorgelegd aan de werkgroep. In een volgende editie van de Quarterly Update meer over de ontwikkeling van deze functionaliteit.

Port Alert

De functionaliteiten ‘verstoringendashboard’ en ‘drukte barometer’ zijn bijna zover. Dit levert planners en chauffeurs vooral toegevoegde waarde op. Zo krijgen zij beter inzicht in actuele verstoringen in de haven. Om vervolgens de planning hierop aan te kunnen passen. Dit leidt tot hogere efficiëntie en een soepele doorloop. We richten ons op de uitrol van deze aspecten na de zomer. Daarnaast is team Port Alert bezig met doorontwikkeling van een ‘Buienrader’ en een ‘digitale check-in’.  Houdt de volgende editie van de Quarterly Update, eind september, in de gaten voor meer informatie.

RWG & APMT MVII delen extra data

Alle gebruikers van MCA krijgen tegenwoordig extra data vanuit meerdere terminals te zien in de service. Ongeacht modaliteit en aansluiting, iedereen heeft toegang tot dezelfde informatie. De beschikbaarstelling van RWG en APMT MVII levert jou o.a. de volgende voordelen op:

– Betrouwbare data rechtstreeks vanuit van de terminal
– Grotere efficiëntie in de logistieke keten
– Een optimale planning voor achterlandpartijen

Zie je de extra data nog niet? Lees hier welke actie je dient te nemen.

Doorontwikkelingen service MCA

Wat is er al gerealiseerd in MCA?
1. Voor MCA Road is het nu mogelijk om de ‘Remain on Truck’ container van een bezoek te verwijderen.
2. APMT MVII verwerkt aanpassingen aan de TAR correct
3. HPD2 ondersteunt de statusaanvragen voor Road. Voor Barge is deze werking sterk verbeterd.


Kwartaalupdate februari 2024

2024 is al even van start, en wij laten je graag weten waar we de komende maanden op focussen voor het Achterland. In deze editie van de Quarterly Update krijg je, onder andere, meer informatie over de ontwikkelingen binnen de Vertrouwensketen en de veranderingen voor de service Melding Container Achterland (MCA), de laatste updates over de service en meer over het aansluiten van terminals.

Melding Container Achterland en de Vertrouwensketen

Grote rederijen/cargadoors hebben toegezegd om per 31 maart 2024 alle Latijns Amerika lading via de Vertrouwensketen af te handelen. Om de veiligheid te verhogen verdwijnen de pincodes binnenkort uit Melding Container Achterland (MCA) Tevens hebben vijf van de grote Rotterdamse terminals aangekondigd aan de gate EAN-nummers te valideren. Zorg ervoor dat je een bezoek aan de terminal goed voorbereidt!  

Is jouw organisatie klaar voor de Vertrouwensketen? 
De deadline van 31 maart 2024 komt dichterbij. Informeer daarom jouw opdrachtgever wanneer jouw organisatie klaar is om via de Vertrouwensketen te werken. Binnenkort organiseren wij een demo voor MCA-gebruikers. We houden je op de hoogte wanneer het mogelijk is je hiervoor in te schrijven. In de tussentijd raden wij je aan om jouw klanten deel te laten nemen aan de online demo over de services Cargo Controller en Cargo Release Manager, en de samenhang met de Vertrouwensketen. 

Het MCA netwerk van aangesloten terminals blijft groeien

Gedurende 2024 blijven we terminals aansluiten op het MCA netwerk. Zo blijven we de dekkingsgraad verbreden en deelname vergroten. Want door meer partijen aan te sluiten op MCA verbreden we de dekking en vergroten we de deelname, wat leidt tot hogere efficiëntie. 

Een overzicht van recente ontwikkelingen: 
– RBC-Cetem is recent aangesloten op MCA Barge en Nextlogic 
– ECT heeft het Laden op Richtlijn voor Barge en Nextlogic mogelijk gemaakt 
– ECT stelt het gebruik van TAR/RCI verplicht voor wegvervoer per 1 maart a.s. 
– CTT Rotterdam is als eerste inland terminal, bezig met het aansluiten op MCA Road. 
– Q Terminals is momenteel bezig met de voorbereidingen om de locaties RCT, DCS en City aan te sluiten op MCA Barge

Ook buiten de Rotterdamse haven is er een groeiende interesse van diverse terminals en depots om aan te sluiten op Melding Container Achterland. Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

MCA Road in ontwikkeling

De mobiele versie van de service Melding Container Achterland (MCA) Road krijgt een upgrade. Zo krijgt de mobiele versie een vergelijkbaar design als de desktop schermen.  

Tabbladen conform de desktop tabbladen, voor verbeterde navigatie, en een datum filter zijn recentelijk toegevoegd. Het sorteren op ‘status van de voormelding’, ‘laatste bewerkte voormelding’ en ‘tijdslot’, en de filteropties ‘pick-up/drop-off’ en ‘terminal’ worden nog toegevoegd.  

Vertrouwensketen symbool  
Indien de container via de Vertrouwensketen verloopt, maar er nog geen commercial release aanwezig is wordt het open schild getoond. Is de commercial release via de Vertrouwensketen ontvangen? Dan wordt een gesloten schild met vinkje getoond. Zo zie je in één oogopslag de stand van zaken. Lees hier meer over MCA en de Vertrouwensketen. 

Zoekperformance 
Niet alleen de voorkant van MCA Road is verbeterd. Ook “onder de motorkap” werken wij continu aan verbeteringen. De gebruiksvriendelijkheid en prestaties van de zoekfunctie is recent aanzienlijk verbeterd. Mocht je toch tegen problemen aanlopen, laat het onze Customer Service weten! 

Een nieuw optioneel API endpoint.
Om nog makkelijker data te ontvangen, is er een extra endpoint toegevoegd aan de Tracking API structuur van MCA. Hiermee wordt informatie van twee endpoints: “Listen to voyage and detachedHandling”, én de “Listen to shipment updates” ontsloten in één endpoint. De zgn. Listen to ALL updates. Details vind je terug in de API–specificatie op het  Developer Portal. Hiermee ondersteunen we efficiënter verwerken van data, aan beide zijde.  

MCA Rails gaat als een trein

Begin januari is de meerijdende railoperator functionaliteit live gegaan. Nu werken wij aan de functionaliteit Treinsamenstelling, wat naar verwachting in Q2 live zal gaan. Treinsamenstelling geeft railoperators de mogelijkheid om voor geplande treinbezoeken, zowel inkomend als uitgaand, de treinsamenstelling per bezoek aan de terminal te versturen. Dit kan door de operator, via een upload in MCA rail of via API, verstuurd worden. De informatie wordt vervolgens getoond in de MCA Rail webschermen, én is voor partijen uit het spoorgoederenvervoer beschikbaar via de tracking API.