Importdocumenten bij R.B.C. Terminal voortaan digitaal voormelden

R.B.C. Terminal in de Botlek is een van de eerste twee inlandterminals die klanten gaat vragen om importdocumenten voor het ophalen van containers voortaan digitaal voor te melden via Portbase. Alle partijen kunnen op die manier efficiënter werken en chauffeurs zijn op de terminal sneller klaar. Portbase wil in de nabije toekomst meer inlandterminals aansluiten, om zo logistieke ketens nog slimmer te maken.

Containers onder douanetoezicht

R.B.C. Terminal behandelt als inlandterminal veel containers die onder douanetoezicht staan. Bij R.B.C. Terminal zijn dit met name (tank)containers met gevaarlijke stoffen (ADR), afkomstig van deepsea- en shortsea-terminals elders in de Rotterdamse haven. Door klanten de voor verder vervoer noodzakelijke douanedocumenten digitaal te laten voormelden, worden fouten voorkomen, wachttijden vermeden en het logistieke proces voor iedereen bespoedigd.

Niet tevergeefs aan de balie

Het voormelden van de douanedocumenten gebeurt via de Portbase-service Melding Import Documentatie. Ook bij alle grote deepsea-terminals en de ferryterminals in de Rotterdamse haven is deze service in gebruik. Als extra dienstverlening kunnen wegvervoerders via de service Import Status van Portbase vooraf bovendien eenvoudig controleren of een container bij R.B.C. Terminal daadwerkelijk is vrijgegeven.

Jorg Kleijn van R.B.C. Terminal: “Het digitaal voormelden van douanedocumenten scheelt ons bij R.B.C. Terminal veel overtikwerk. De tijd die dat bespaart kunnen wij nu gebruiken voor andere dienstverlening. Door de gehele keten voorkomt het ook fouten – en dus kosten – en zorgt uiteindelijk dat een chauffeur niet tevergeefs aan de balie staat.”