Portbase maakt Rotterdamse haven nóg efficiënter door centraliseren RTO-administratie

portbase-rto-administratie

Delen:

Op 15 juni aanstaande lanceert Portbase een nieuwe community service waarmee de bestaande ‘Ruimte voor Tijdelijke Opslag’ (RTO)-administraties van individuele terminals worden gecentraliseerd.

De havenbrede RTO betekent een administratieve lastenverlichting voor alle betrokkenen én realtime toezicht en handhaving voor de Douane. Het is de eerste stap in het grotere programma Cargo Tracking System waarin terminals, cargadoors, Douane en Portbase samenwerken om het realtime volgen van goederen tussen terminals mogelijk te maken.

Centraal beschikbaar
Met een RTO-vergunning kunnen goederen in containers die de Europese Unie via zee binnenkomen voor 90 dagen worden opgeslagen op een terminal in afwachting van een nadere douanebestemming. Tot nu toe werken alle terminals met een eigen RTO-administratie, waarin het binnenkomen en uitgaan van goederen per terminal wordt geregistreerd. De havenbrede RTO, die Portbase samen met de terminals, Douane en andere betrokkenen heeft opgezet, brengt hier verandering in. Terminals verwerken vanuit het eigen Terminal Operating System (TOS) gegevens niet meer in een eigen RTO-administratie, maar in de havenbrede RTO. Portbase zorgt dat via haar Port Community System (PCS) alle ingevoerde data die nodig is voor het voeren van een goede administratie centraal beschikbaar komt voor de mensen die ermee werken. Daarnaast zorgt Portbase dat hergebruik van gedeelde data uit het PCS mogelijk is. Op deze manier ontstaat er een centrale administratie voor bedrijfsleven en overheid.

Portbase CEO Iwan van der Wolf: “Als spil in de haven zijn we er om dit soort overstijgende oplossingen samen met onze community te realiseren. Via ons systeem werken de verschillende spelers in de haven al meer dan 20 jaar samen. De havenbrede RTO brengt die samenwerking een stap verder en helpt alle betrokkenen om efficiënter en veiliger te werken. We zorgen ermee dat goederenstromen via de Nederlandse havens optimaal blijven lopen en vormen een basis voor veel vernieuwingen in de nabije toekomst.”

Realtime toezicht
Ook de Douane is betrokken bij de ontwikkeling van de havenbrede RTO. Samen met de terminals en Portbase keek de Douane naar mogelijkheden binnen de wetgeving voor een havenbrede oplossing. Rowena Overkleeft-Nieuwendam, Teamleider Klantmanagement Douane: “De RTO-administratie als service biedt ons nieuwe mogelijkheden om ons toezicht meer data gedreven te maken. Door andere databronnen aan de RTO data te koppelen kunnen we slimmer handhaven en zorgen voor een soepele logistiek. Ook gaat de RTO ons inzicht geven in ladingstromen over terminals heen. Dit is de opmaat naar de wens van het bedrijfsleven om papierloos te kunnen overbrengen tussen RTO’s. Als Douane helpen wij dit graag mogelijk te maken.“

Programma Cargo Tracking System
15 juni staat de eerste implementatie gepland bij Hutchison Ports ECT Euromax. Daarna volgen stapsgewijs andere containerterminals in de Rotterdamse haven. Michel Bakvis, General Manager ECT Services: De livegang van de havenbrede RTO is een mooie eerste stap en heeft waarde voor alle betrokkenen. Wij kijken uit naar de volgende stappen binnen het programma Cargo Tracking System, waarbij we sneller en zonder douanedocumenten goederen tussen onze RTO’s kunnen overbrengen en we met een dashboard realtime èn achteraf inzicht krijgen in logistieke goederenstromen.”Meer van Portbase

  • Over ons

    We bouwen de slimste havencommunities. Samen vergroten we het potentieel van data voor ​​naadloze, duurzame en veilige goederenstromen.
  • Onze community

    Samen bouwen aan slimme platforms en communities die havens en logistieke ketens naadloos, duurzaam en veilig maken.​  Samen bouwen we de slimste havencommunities. Dat is onze missie. Een belangrijk woord in deze missie is samen, want Portbase werkt voor alle organisaties in onze community. Dit betekent dat we een neutrale positie innemen in de haven. Een dochteronderneming […]