Waalhaven Group stap voor stap digitaler

Waalhaven Botlek Terminal (WBT) is onlangs als allereerste inlandterminal aangesloten op de Portbase-service Melding Import Documentatie. United Waalhaven Terminals (UWT) is met drie locaties het eerste empty depot dat met Melding Container Achterland Barge (MCA Barge) op korte termijn van start zal gaan. WBT en UWT zijn allebei onderdeel van de Waalhaven Group. Commercieel manager Willem Beskers legt uit waarom het bedrijf digitaal voorop wil lopen.

Gedreven vanuit de praktijk

“Onze deelname aan Portbase is vooral gedreven vanuit de dagelijkse praktijk. MCA Barge geeft de barge operator veel beter inzicht in de status van containers bij UWT. Daarnaast heeft onze deelname aan MCA Barge ook te maken met de aanstaande integrale planning van de binnenvaart via Nextlogic. Vanaf het begin zijn wij daar al bij betrokken. Wij willen graag aan de voorkant zien hoe dat integraal plannen voor ons uitpakt.”

Ruis voor klanten wegnemen

Ook de deelname van WBT als eerste inlandterminal aan Melding Import Documentatie is duidelijk praktijk gedreven. “Waar het maar kan, willen wij bij WBT ruis wegnemen. Door klanten de douanedocumenten via Portbase digitaal te laten voormelden, kunnen wij administratieve processen verder structureren en zo de logistieke afhandeling versnellen. Het scheelt echt tijd als documenten bij aankomst van de chauffeur al juist in het systeem staan.”

Steeds digitaler

De bedrijven binnen de Waalhaven Group gaan zo steeds een stapje verder in hun digitalisering. “Uiteindelijk willen wij toe naar terminals met een automatische gate waar alles vooraf is voorgemeld, kantoorfuncties los staan van de terminal en de terminal puur de plek is waar de operatie gebeurt. Op de weg daar naar toe zouden wij voor WBT bijvoorbeeld ook graag een oplossing willen voor de registreren van de exportdocumentatie. Wat ons betreft, is dat een volgend traject dat Portbase zou moeten oppakken.”