16 Melding Import Documentatie

Brexit-service

Alle douanedocumenten voor import eenvoudig voormelden bij deepsea-, shortsea- en ferryterminals. U heeft één ingang voor al uw voormeldingen.

Voordelen

 • Via één ingang alle documentnummers voor het wegvoeren van lading doorgeven aan deepsea-, shortsea- en ferryterminals
 • In de meeste gevallen op de terminal geen papieren documenten nodig
 • Direct terugkoppeling of uw voormelding juist is ontvangen
 • Verkort uw afhandelingsproces op de terminal

Hoe werkt deze service?

Door het via Melding Import Documentatie voormelden van uw douanedocumenten verzekert u zich van een soepele doorstroming op de terminal. Het enige wat u hoeft door te geven, is het documentnummer en -type, het equipmentnummer (bijvoorbeeld het containernummer of trailernummer) en de terminal waar uw goederen zijn/worden gelost.

Voormelden via Melding Import Documentatie is mogelijk voor bijna alle Nederlandse deepsea-, shortsea- en ferryterminals. Een groot aantal terminals stelt dit zelfs verplicht. Zonder voormelding heeft u hier geen toegang. Spreek in uw logistieke keten goed af wie de voormelding doet. In de regel is dit de expediteur, de importeur of de vervoerder.

Hoe kan ik de service gebruiken?

Deze service is beschikbaar via het web of via een systeemkoppeling met uw eigen software. Kijk hier voor een overzicht van softwarebedrijven die een systeemkoppeling voor Melding Import Documentatie bieden.

Nieuwe gebruiker van Melding Import Documentatie?

Om via Melding Import Documentatie uw documentvoormeldingen te kunnen doen, maakt u vooraf een contractuele afspraak met de terminal(s). Portbase helpt u bij het in orde maken hiervan. Bij het invullen van het aanvraagformulier voor deelname aan deze service wordt dit automatisch geregeld.

Bestaande gebruiker van Melding Import Documentatie?

Gebruikt u Melding Import Documentatie al voor de deepsea, maar wilt u ook documenten gaan voormelden bij ferry- en shortsea-terminals? Hiervoor dient u met hen een aanvullend terminalcontract af te sluiten. In overleg met de ferry- en shortsea-terminals heeft Portbase hiervoor één overkoepelend terminalcontract opgesteld. Via sales@portbase.com kunt u dit overkoepelende contract opvragen en daarna ondertekend retourneren.

Essentiële Brexit-service

Melding Import Documentatie is een essentiële Brexit-service. Vanaf 1 januari 2021 is het gebruik verplicht voor het voormelden van importdocumenten bij alle Nederlandse ferryterminals en de meeste shortsea-terminals. De service is hiervoor speciaal aangepast. Géén voorgemeld document betekent géén vervoer. Alle details leest u op www.getreadyforbrexit.eu.

Let op! Voor bestaande klanten van Melding Import Documentatie die werken met een systeemkoppeling is voor het voormelden bij ferryterminals een aanpassing nodig in de service. Op onze website ziet u welke softwareleveranciers deze aanpassingen al hebben gedaan. Controleer voor de zekerheid bij uw leverancier of uw software inmiddels geschikt is. Bouwt u zelf, dan vindt u de benodigde berichtspecificaties op de Developer Portal.

Ook interessant voor u?

Wilt u weten wanneer uw goederen aankomen, zijn gelost of een melding krijgen wanneer er douane-inspecties volgen? Via de service Cargo Tracker blijft u altijd op de hoogte van de status van uw goederen op deepsea-terminals. Betreft het Brexit-lading via een ferry- of shortsea-terminal, dan gebruikt u de service Import Status.
Wilt u naast het zien en volgen van uw lading ook direct de juiste vervolgacties ondernemen? Via onze service Ladinginformatie zet u eenvoudig opvolgende douaneregelingen in gang, zoals transitaangiftes of domproc-meldingen.

Service aanvragen en (aansluit)kosten

Vul het aanvraagformulier in en meld u direct aan voor deelname.
De aansluitkosten voor Melding Import Documentatie bedragen eenmalig € 249,50 (ex. btw).

Voor het dagelijks gebruik betaalt u een maandabonnement (voor web € 6,24 en voor een systeemkoppeling € 20,84) plus een bijdrage van € 0,18 per bericht. Vanaf 1/1/2021 zijn de prijzen € 6,34 per maand voor web en € 21,17 per maand voor een systeemlink. Overige kosten wijzigen niet.

Meer weten?

Portbase Support is de centrale plek op het web voor alle vragen over het werken met de Portbase-services. U vindt er essentiële instructievideo’s, snelle handleidingen, veel gestelde vragen en nog veel meer dat helpt voor een goed gebruik van de Portbase-services.

Voor vragen

Peter Vink
Specialist expediteurs Verstuur een e-mail +31 (0)88 625 25 34

Support

Al klant en vragen over het gebruik? Ga naar support.

Support

Voor ladingtype

 • Containers
 • Stukgoed
 • Trailer

Beschikbaar via

 • Webschermen
 • Systeemkoppeling
 • Doelgroepen
  • Agent
  • Binnenvaartoperator
  • Expediteur
  • Importeur
  • Rederij, cargadoor
  • Spooroperator, spoorvervoerder
  • Terminal
  • Wegvervoerder
 • Voormelden containerterminals