4 Melding Schip

Dé centrale ingang voor alle scheepsmeldingen.

Voordelen

 • Snel, efficiënt en betrouwbaar meldingsproces
 • Eén ingang voor meerdere havens
 • In één oogopslag inzicht in alle openstaande taken rond uw scheepsbezoek
 • Direct toegang tot Melding Gevaarlijke Stoffen, Melding Scheepsvoorraden en Melding Bemanning & Passagiers

Melding Schip

Via Melding Schip doet u al uw verplichte scheepsmeldingen aan de Havenmeesters en de Douane, inclusief het melden van de verplichte beveiligingsinformatie (ISPS). Daarrnaast vraagt u hiermee ook loodsen, slepers en roeiers aan. U bent 24/7 verzekerd van een gestroomlijnd proces. Via Melding Schip, heeft u tevens direct toegang tot de services Melding Gevaarlijke Stoffen, Melding Bemanning & Passagiers en Melding Scheepsvoorraden.

Een scheepsbezoek kunt u via Melding Schip ook eenvoudig overdragen aan een andere scheepsagent. Tevens kunt u een andere partij aanwijzen als financieel declarant voor de opgave zeehavengeld en/of een ladingagent autoriseren voor het registreren van (gevaarlijke) lading.

Initiële melding ook via systeemkoppeling
Voor de initiële melding (het aanmaken van een scheepsbezoek) kunt u gebruik maken van een systeemkoppeling. Meer informatie hierover leest u in het bericht van de Havenmeester.

Havens
Melding Schip kunt u gebruiken voor uw scheepsmeldingen in de havens van Rotterdam, Amsterdam, Moerdijk, Harlingen, Delfzijl en Eemshaven.

Gratis deelnemen

Deelname aan de service Melding Schip is voor u geheel gratis.

Zo sluit u aan!

Voor deze service gelden vanuit onze partners in de logistieke keten aanvullende eisen. Klik hier om te lezen wat u moet doen voordat u gebruik kunt maken van onze service.

Vereenvoudigen proces ‘melden aan de havenmeester’

Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam en Portbase werken samen met het bedrijfsleven aan het verder vereenvoudigen van het meldproces aan de Havenmeester. Het actuele overzicht van alle ontwikkelingen hiervoor in Melding Schip leest u hieronder.

Nu

Nieuwe cargo categorieën, nieuw formulier noodprocedure en meer

Na 1 januari gaan we van 15 naar 10 categorieën. De cargo categorieën zijn gewijzigd zodat de havenmeester beter de risico’s kan inschatten bij een calamiteit. Ook is er een nieuw formulier voor de noodprocedure Rotterdam. Neem alle wijzigingen zorgvuldig door in de uitgebreide uitleg.

23 december 2021

Nieuwe versie Melding Schip

De afgelopen 4 jaar hebben we, in overleg met het klantenpanel en leden van de werkgroep, grote functionele verbeteringen doorgevoerd. Vanaf vandaag (28 september) hebben we als kers op de taart nu het “Visit Information” scherm in “Melding Schip” gemoderniseerd.

28 september 2021

Extra aandacht voor aangepaste loodsdienst

Graag willen we u met dit bericht om extra aandacht vragen voor het invullen van gegevens bij een
aangepaste loodsdienst.

13 september 2021

Vanaf 24 augustus MDoH digitaal uploaden in PCS en versturen naar de havenmeester

Vanaf 1 september 2021 dient u de Maritime Declaration of Health (MDoH) voor elk schip digitaal aan te leveren aan de havenmeester via Melding Schip in het Port Community Systeem (PCS) van Portbase.

Met deze documenten in het Nederlands of Engels kunt u kapiteins informeren en via de onderstaande knop leest u de uitgebreide uitleg.

 

22 juli 2021

I/D-REIZEN en KLEINE VERBETERINGEN IN MELDING SCHIP

N.a.v. opmerkingen van agenten, HCC of HOC zijn er verbeteringen doorgevoerd, aanvullend hierop voeren we 11 mei algemene verbeteringen door.

10 mei 2021

Herinnering: ATA- en ATD meldingen worden geautomatiseerd naar aanleiding van een wetswijzing

Naar aanleiding van een wetswijziging met betrekking tot de electronische meldplicht zeeschepen eind 2019, gaat het systeem van de Havenmeester automatisch ATA- en ATD meldingen registreren.
Op 17 maart jl. is deze brief gedeeld, dit is een beknopte versie hiervan.

26 april 2021

Evaluatie melden en bestellen

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft samen met het Loodswezen en Portbase gegevens verzameld en een evaluatie gedaan m.b.t. de nieuwe werkwijze.

22 april 2021

ATA- en ATD meldingen worden geautomatiseerd naar aanleiding van een wetswijzing

Naar aanleiding van een wetswijziging met betrekking tot de electronische meldplicht zeeschepen eind 2019, heeft DHMR het plan opgevat om de ATA- en ATD meldingen te automatiseren. De invoering van de automatische ATA/ATD meldingen gebeurt in 2 fases en zal vanaf maandag 03 mei om 09.00 volledig van kracht zijn. U wordt tijdig geïnformeerd, er wordt u wel gevraagd om u zonodig op deze invoering voor te bereiden.

 

 

16 maart 2021

Extra communicatie nieuwe werkwijze inkomende en doorgaande reizen

Op 8 september jl. zijn we gestart met de nieuwe werkwijze voor inkomende en doorgaande scheepsreizen. Het is ons na livegang opgevallen dat er soms onduidelijkheden zijn en dat de nieuwe werkwijze nog moet aarden. Daarom is er een vergadering geweest en zijn er 14 bespreekpunten opgesteld, deze leest u hier.

8 december 2020

Vanaf dinsdag 8 september gaat het proces voor het melden én bestellen van inkomende en doorgaande reizen wijzigen

Ook inkomende en doorgaande reizen worden straks expliciet besteld. Dit gebeurt elektronisch via het PCS, net als dat nu al voor uitgaande en verhaalreizen gebeurt.

De Havenmeester organiseert nog twee informatiesessies (9 en 16 september om 13.00 uur) om u te informeren over deze nieuwe werkwijze. Verdere informatie kunt u vinden op onze Support Pagina.

7 september 2020

Nieuwe werkwijze melden en bestellen van inkomende en doorgaande reizen

Vanaf dinsdag 8 september gaat het proces voor het melden én bestellen van inkomende en doorgaande reizen wijzigen. De komende periode ontvangt u een uitnodiging voor de informatiesessies waarin wij (online) het vernieuwde proces uitleggen en de nieuwe functionaliteiten demonstreren.

29 juni 2020

NIEUW: Historie inzien

In het ‘Visit detail’ scherm is het vanaf nu mogelijk om de historie te bekijken. Hierbij ziet u alle events en meldingen op het bezoek. U ziet wat er op dat moment is verstuurd naar de havenmeester en welke gebruiker dat heeft gedaan. De gebruikers worden niet getoond zodra een bezoek wordt overgedragen, zodat een andere agent deze informatie niet ziet.

 

6 april 2020

Aangepaste beloodsing

Zodra er sprake is van een ‘aangepaste beloodsing’ bij slecht weer (hoge golven), dient u bij uitgaande scheepsreizen vanuit Rotterdam in het Port Community System (PCS) een paar extra gegevens toe te voegen, zodat u bij het bestellen van uw reis hier niet het HCC voor hoeft te bellen (of omgekeerd).

18 oktober 2019

NIEUW: Met 1 druk op de knop elektronisch uw scheepsreis bestellen via het PCS

Vanaf 10 juli dient u uw uitgaande en verhalende (U/V) scheepsreizen voor nieuwe bezoeken elektronisch te bestellen via het Port Community System (PCS) van Portbase. Uw bestelling wordt via de service Melding Schip met ‘1 druk op de knop’ gelijktijdig naar de havenmeester én naar de gevraagde dienstverleners verstuurd.

8 juli 2019

Nieuwe versie "Melding Schip" in het PCS

Onlangs is de nieuwste versie van “Melding Schip” in het PCS uitgerold naar alle klanten. Hiermee is nieuwe functionaliteit beschikbaar gekomen en zijn nog 2 verbeterpunten afgerond.

30 april 2019

Elektronisch bestellen U/V reizen

Op dit moment wordt het mogelijk gemaakt uw uitgaande en verhalende (U/V) scheepsreizen elektronisch via het Port Community System (PCS) van Portbase te bestellen.

20 maart 2019

Update: Nieuwe wetgeving melden gevaarlijke stoffen

21 december 2018

Update: Melden van gevaarlijke stoffen

25 oktober 2018

Nieuwe Wetgeving Melding Gevaarlijke Stoffen

Conform de Regeling Meldingen en Communicatie Scheepvaart (RMCS) dienen zeeschepen uiterlijk 24 uur voor aankomst in de haven en voor vertrek naar zee de gevaarlijke stoffen aan boord te melden.

23 oktober 2018

Security Melding nu aanzienlijk eenvoudiger

Vanaf 16 oktober kunt u in de service Melding Schip 2.0 ook voor de security melding (ISPS) gebruik maken van een upload-formulier!

16 oktober 2018

Nieuwe taak waste declaration op 4 juli beschikbaar

Na het oplossen van een technisch probleem, waardoor we de nieuwe taak Waste Declaration helaas niet op 4 juni beschikbaar konden stellen, komt deze nu op 4 juli beschikbaar.

 

27 juni 2018

Nieuwe wetgeving melding afvalstoffen

Conform EG Richtlijn 2000/59 (richtlijn betreffende Havenontvangstvoorzieningen) dienen
schepen uiterlijk 24 uur voor aankomst in de haven het afval aan boord te melden.

28 mei 2018

Nieuwe wetgeving afvalstoffen vanaf 4 juni als taak in Melding Schip 2.0

4 mei 2018

Eenvoudig via smartphone of tablet eerder gemelde reizen updaten en versturen naar de Havenmeester

Wilt u weten hoe dit werkt? Klik dan hier voor de handleiding.

28 maart 2018

Vanaf nu kunt u gebruik maken van Melding Schip 2.0 via een systeemkoppeling. Meld u aan bij Portbase!

2 februari 2018
EDI

Mobiele toepassing voor smartphone en nieuwe user interface

De werkgroep gaat de komende periode de 1e versie van de mobiele toepassing gebruiken om te zien of
deze aan alle wensen voldoet. Zodra dit het geval is, stellen we de ‘app’ aan alle agenten beschikbaar.

24 januari 2018
EDI

Update December over verbeteringen 'Melden aan havenmeester'

Vopak is 29-11 aangesloten op de systeemkoppeling van Melding Schip 2.0. Binnenkort is deze ook voor u beschikbaar. Verder een uitgebreide update over de app.

13 december 2017
EDI

Voortgang verbetertraject Melding Schip

De update behandelt de ontwikkeling van een App voor Melding Schip, start van de werkgroep (06-09), bijeenkomst klantenpanel (20-09) en de voortgang van de systeemkoppeling.

25 september 2017
EDI

Aankondiging vervolg verbetertraject Havenmeester

Aankondiging ‘Vereenvoudigen proces melden aan de havenmeester’. Onder andere door een systeemkoppeling met hulp van een klantpanel en werkgroep.

4 augustus 2017
EDI

5e serie verbeteringen sluit reeks snelle verbeteringen af

Update over verbeteringen op de volgende vlakken:

 • Cargo Handling Agents eenvoudig verwijderen
 • Scheepsmelding op status ‘Departed’ zetten
 • Zoeken op scheepsnaam nu mogelijk

14 juni 2017

4e serie verbeteringen in Melding Schip 2.0

Update over verbeteringen op de volgende vlakken:

 • Overview: Uw instellingen blijven bewaard
 • Ligplaatsenoverzicht toont aankomst- en vertrektijden
 • Automatisch tijden aanpassen
 • etc.

24 mei 2017

3e serie verbeteringen in Melding Schip 2.0

Update over verbeteringen op de volgende vlakken:

 • Overview: Sorteren mogelijk per blok
 • Overview: Bij elk schip de actuele ligplaats en bijhorende ETD zichtbaar
 • Bij ligplaatsdetails voortaan de actuele vertrektijd zichtbaar

10 mei 2017

2e serie verbeteringen in Melding Schip 2.0

Update over verbeteringen op de volgende vlakken:

 • ETA of first Entry in EU invullen conform ENS-melding
 • Security: Datum en tijd Previous Ports worden overgenomen op het Security-scherm
 • etc.

25 april 2017

1e serie verbeteringen in Melding Schip 2.0

In de maanden april en mei voeren wij verbeteringen voor u door in Melding Schip 2.0. Wij doen dat in nauwe samenspraak met de Havenmeesters van Rotterdam en Amsterdam, als eigenaren van Melding Schip 2.0.

19 april 2017

Voor vragen

Afdeling Sales
Verstuur een e-mail +31 (0)88 625 25 34

Support

Al klant en vragen over het gebruik? Ga naar support.

Support

Voor ladingtype

 • Containers
 • Bulk

Beschikbaar via

 • Webschermen
 • Systeemkoppeling
 • Doelgroepen
  • Agent
  • Rederij, cargadoor